Rutte heeft remmend effect op boekingen

Geen tsunami aan annuleringen, maar de aankondiging van de persconferentie en de maatregelen die daaruit voortvloeiden hebben wel een remmend effect gehad op de boekingen voor de eerste en tweede week van de kerstvakantie.


Dat constateert VVV-directeur Frank Spooren. “Aanvankelijk leek het er op dat we in de kerstweken naar een bezetting van 70 à 80 procent zouden gaan. Voor deze tijd van het jaar dan, want in de zomerperiode is er natuurlijk veel meer plaats. Maar door het remmende effect schat ik dat we zullen uitkomen op zo’n 60 procent. In de hotelsector zijn wel wat annuleringen, maar de logiesmarkt voor vakantiewoningen, bungalowparken, etc. kennen voor deze tijd van het jaar een prima bezetting. Mensen zien niet massaal af van de boeking.”

Meerdere huishoudens

In het nieuws circuleerden berichten over meerdere huishoudens die samen een (groot) vakantiehuis hebben geboekt of meerdere hotelkamers. “Ik heb die verhalen hier nog niet voorbij zien komen. Wat meespeelt is dat de regels over het aantal mensen dat in één woning mag verblijven al een tijd behoorlijk aangescherpt zijn en dat mensen daar ook rekening mee houden. Als logiesverstrekker kun je er niet zoveel mee, hier komt het vooral aan op de verantwoordelijkheid van het individu. Ik verwacht hier geen misstanden.”

Enorme aderlating

“Een enorme aderlating”, vat Michel Gregoire van TOP de situatie samen. “Horeca was al een drama, nu is de rest van de retail en detailhandel er bij gekomen. Veel winkels hadden zich met hun inkoop voorbereid op de feestdagen. Ik hoop dat er een goede vorm van compensatie komt.

Standorganisaties reiken allerlei instrumenten aan om met videowinkelen en op andere manieren nog wat te redden. Hier is dat gelukkig wel zo dat de kerstperiode over het jaar gezien niet zo’n belangrijke periode is als elders in het land. Het was een krankzinnig jaar. De mensen die normaal verspreid over acht à negen maanden komen, kwamen nu in vier tot vijf maanden. Veel ondernemers hebben daar goed op geanticipeerd en in die periode goede rendementen gedraaid. Dat verzacht de pijn nog een beetje.

Maar pijn is er zeker. Al sinds de herfstvakantie. Horeca is de smeerolie voor de samenleving, zorgt voor samenhang. Nu kwamen en komen mensen in een stille ruimte. Laten we hopen dat de oproep van Rutte om tot 31 maart niet naar het buitenland te gaan, ertoe leidt dat mensen voor eigen land kiezen, met name voor Texel. Stel dat we na 19 januari een versoepeling krijgen, dat het beeld weer wat gunstiger wordt. Maar het blijft natuurlijk koffiedik kijken. Voor ons allemaal geldt: hoe vervelend, oneerlijk en moeilijk ook, laten we héél voorzichtig zijn. Dan hoop ik dat na de 19e een gunstiger beeld ontstaat.”