De Stenenplaats en de Weverstraat bieden een verlaten aanblik.
De Stenenplaats en de Weverstraat bieden een verlaten aanblik. Foto: Gerard Timmerman

Dichte winkels en lege straten geven een onwerkelijk gevoel

Een enkele voorbijganger en verder niets. Het beeld deze week in het centrum van Den Burg, waar de winkelstraten zo goed als verlaten zijn. Een onwerkelijk gevoel.


"Maandag was de drukste maandag van het jaar", vertelt Daan Zwetsloot van de Hema. Die dag ging het nieuws rond dat Nederland vanaf dinsdag in lockdown zou gaan. Menigeen ging overdag en 's avonds, tijdens de inderhaast ingelaste winkelopening, nog snel kerstinkopen doen. De Hema was één van de weinige winkels die open bleef. Dat mocht omdat ze voldeden aan de norm dat minimaal 30 procent van de koopwaar tot de essentiële levensbehoeften behoren. Je kon er terecht voor eet- en drinkwaren en andere noodzakelijk geachte levensbehoeften. Looppaden met andere artikelen waren afgesloten met lint.

Nadat de regering woensdag bekend maakte dat de ondergrens was opgetrokken naar 70 procent essentiële levensbehoeften, werd in het hoofdkantoor van de Hema besloten dat de winkels na woensdag dicht zijn. Zwetsloot: "Er kwamen veel minder klanten dan anders, maar we bleven open om in essentiële levensbehoeften te voorzien. Maar de landelijke maatregelen treffen nu ook ons. We gaan kijken of we op bezorgen kunnen overstappen, zodat we alsnog in de behoefte van klanten kunnen voorzien. Klanten kunnen daarvoor de facebookpagina van HEMA Texel in de gaten houden voor nieuws over bezorgen aan huis.

Ook bij Viscenter Waddenzee zijn klanten welkom. "Het zijn er zó weinig dat we er qua omzet niet open voor kunnen blijven. Maar ja, dicht is ook maar dicht", is de boodschap.

"Vis moet zwemmen", luidt een oude wijsheid. Wellicht niet de reden dat Slijterij De Wit verderop open mag blijven, wel omdat alcoholhoudende dranken onder de "essentiële levensmiddelen" worden geschaard. Ook daar is het een stuk rustiger dan anders, wat Carla de Wit de tijd geeft de etalage in kerstsfeer te brengen. "Daar was ik nog niet aan toegekomen." Ook de Action was woensdag nog open. Maar donderdag ging ook deze winkel dicht.

Sinds Theo en Julia Timmer Het Open Boek in 1973 startten, waren ze (met uitzonering van zondag) nog geen dag dicht Theo: "Dit is héél bijzonder dus." Hij komt net terug van een fietsrit over Texel. "Boeken die waren besteld maar bij de mensen thuisbezorgd. Ik had net geadverteerd met wenskaarten. Daar blijf ik nu mee zitten." De Timmers hebben vooral te doen met collega-ondernemers. "Wij zitten immers al in de reservetijd."