De tijdelijke woningen achter het gemeentehuis aan de Slingerweg.
De tijdelijke woningen achter het gemeentehuis aan de Slingerweg. Foto: Jeroen van Hattum

Scherpere afspraken overlast Wezenland moet problemen in toekomst voorkomen

Tijdens overleg tussen de inspreker, politie, Texel Academy, Woontij en de gemeente en zijn er aangescherpte afspraken gemaakt die de overlast door jeugdige bewoners van de woonunits op het Wezenland moeten beperken.

De familie Eschweiler ervaart al lange tijd overlast door lawaai (tot in de nacht) en (zwaar) vuurwerk en vraagt hiervoor al geruime tijd aandacht. In oktober werd hierover ingesproken in de raadscommissie. Dit leidde vanuit politieke partijen tot vragen aan het college van b en w. Burgemeester Uitdehaag heeft hierna overleg gehad waarin de afspraken zijn aangescherpt. Als overlast wordt ervaren, kan contact worden opgenomen met de politie, zodat er een patrouillewagen heen kan gaan, mits dit de inzet bij andere incidenten niet in de weg zit. Besproken wordt of zogeheten prio3- en prio4-meldingen kunnen worden doorgestuurd naar de wachtcommandant, wat een andere werkwijze is dan in grote steden.

Er is een vast aanspreekpunt vanuit de Texel Academy (TA), aan wie de overlast de dag erna wordt gemeld. De TA kijkt óf en wat eventuele vervolgstappen zijn. Er worden uitsluitend stappen ondernemen na officieel vastgestelde overlastmeldingen. Melden bij de politie is dus essentieel. Woontij treedt als verhuurder op conform haar protocollen bij overlast. Een beheerderswoning is niet van toepassing zolang de nieuwe woningen niet geplaatst zijn. Wel slaapt er een à twee dagen per week een medewerker van de TA in een leegstaand appartement.