Het bestuur bestaat uit Joannie van Elk, Bart Witte, Mariëlle Aubertijn, Dwight Penha en Inge Lekkerkerker (niet op foto).
Het bestuur bestaat uit Joannie van Elk, Bart Witte, Mariëlle Aubertijn, Dwight Penha en Inge Lekkerkerker (niet op foto). Foto: Eigen foto

"Ogen niet sluiten voor verborgen armoede"

Hoewel de coronacrisis zorgt voor grote financiële klappen, nemen de aanmeldingen bij de Voedselbank nog niet toe. "We zijn er op alle fronten klaar voor", vertelt Bart Witte, de nieuwe voorzitter van Voedselbank.

Voedselbank Texel heeft sinds 1 november een nieuw bestuur (zie foto). "Ik was in 2006 betrokken bij de oprichting van de Voedselbank. Nu blijkt op Texel nog steeds verborgen armoede en daar mag je je ogen niet voor sluiten. Het zijn nu 24 gezinnen en 85 monden die we wekelijks van basisproducten voorzien", vertelt Bart.

Vanwege de coronacrisis had Bart verwacht dat er meer aanmeldingen zouden komen. "Sinds de coronaperiode is het aantal deelnemers nauwelijks gestegen en dat zet ons wel aan het denken. Mensen schamen zich vaak vanuit sociale aspecten. Dat is te begrijpen, maar weet dat we tijdelijk hulp kunnen bieden totdat je het weer op orde hebt. Het doel van het nieuwe bestuur is ook om de stap naar de Voedselbank nog laagdrempeliger te maken. Uiteindelijk moeten mensen de stap wel zelf zetten. Ik zie zelf dat individualisering op Texel toeneemt en het sociale aspect tijdens corona sterk afneemt. Het is triest dat in zo’n kleine gemeenschap ook hier mensen vereenzamen. Hoe goed kennen we onze buren nog?"

De Voedselbank doet er alles aan om de privacy van mensen zoveel mogelijk te beschermen. "In principe komen mensen bij ons terecht via Stichting Texels Welzijn (0222-312696). Zij doen de inkomenscheck en later een herijking. Bij ons weten alleen de twee operationele bestuursleden wie de deelnemers zijn. Het doet er ook niet toe wie dat zijn, het gaat erom dat ze worden geholpen met de eerste levensbehoeften gedurende een korte periode. We geven ze adem, zodat ze de tijd hebben om alles weer op de rails te krijgen. Voor de lockdown werden de pakketten opgehaald, nu worden deze langsgebracht. Dat vergt andere logistiek maar we doen het graag."

Saamhorigheid

De Voedselbank krijgt op Texel via allerlei kanalen hulp. "Vanuit voedselbank Nederland krijgen we wisselende basispakketten met daarin bijvoorbeeld beschuit of rijst die nog prima is, maar uit de schappen verdwijnt vanwege een nieuwe verpakking. Het ontbreekt vanuit het basispakket vaak aan verse producten, zoals brood, groenten en fruit. Deels krijgen we dat via Texelse ondernemers en particulieren die ons steunen, maar we kopen ook wekelijks verse groenten op Texel in."

Verder krijgen ze gemeentesubsidie, sponsoring door bedrijven en donaties van Texelaars. "Iedereen kan ons steunen, geen bedrag is te klein. Er zijn maandelijkse giften van €1,- per maand, dat zijn wel 12 kroppen sla per jaar. Daarnaast hebben we een uitstekende samenwerking met alle supermarkten. Leuk daarbij is de actie met de spaarpunten van Douwe Egberts. Vaak worden die weggegooid door mensen of bedrijven omdat punten sparen niet meer hip is. Wij konden van de verzamelde punten maar liefst 623 pakken koffie bestellen. Genoeg voor een heel jaar. Dit jaar hopen we daarmee ook een voorraad thee aan te schaffen. In alle supermarkten staan boxen voor de punten. Ook de samenwerking met de gemeente is goed. Verder zijn we supertrots op een vrijwilligersteam van tien vaste vrijwilligers die helpen met het transport of inpakken van de pakketten in het pand van het Rode Kruis.”

Steun

Meer informatie over de Voedselbank is te vinden op voedselbanktexel.nl. Hier staat ook informatie over het aanleveren van goederen. Contact opnemen met de voedselbank kan via 06-1917 9598 of via stichtingbroodnodig@texel.com. Wie de Voedselbank financieel wil steunen kan dit doen via NL16RABO 0120 8863 08 ten name van Stichting Broodnodig op Texel.