Uitsnede van de cover van "Het blijft in de familie".
Uitsnede van de cover van "Het blijft in de familie". Foto: Zilte Zaken

Boek "Het blijft in de familie" biedt inkijkje in 33 familiebedrijven

Over familiebedrijven wordt wel gezegd dat ze de BV Nederland aan het werk houden. Texel telt er heel wat. In de landbouw, de visserij, de detailhandel, restaurants, hotels, de bouw, in de autobranche en… In welke sector eigenlijk niet?


“Het blijft in de familie”, het pas verschenen boek waarin 33 Texelse ondernemersfamilies worden uitgelicht, biedt een inkijkje in het familiebedrijf.

“Jonge ondernemers moeten vaak alles zelf ontdekken, wij hebben onze vader en moeder als vraagbaak. Bovendien: zij zijn er voor ons en wij voor hen”, vertelt Robin van Sambeek over de hechte familieband bij Van Sambeek Truckservice in Oudeschild.

Het bedrijf werd opgericht door vader Wim en moeder Natalja. “Ik ben altijd gek geweest van vrachtwagens en autobussen.” Ze konden een loods huren in Oudeschild. Een gedurfde stap, die goed uitpakte. “Vanaf dag een hadden we veel werk.” Niet alleen voertuigen, ook vissers klopten aan voor reparatie en onderhoud van hun motoren.

Zoon Marco had dezelfde fascinatie voor techniek als Wim. “Als jochie was ik al in het bedrijf te vinden. Later, toen ik diskjockey werd bij de J’elleboog, wast ik auto’s. Voor elke wasbeurt kon ik vier nieuwe singletjes kopen.” Marco haalde zijn diploma’s en deed ook ervaring op in een garage in Heerhugowaard. “Een groot bedrijf, met twintig medewerkers. Een stuk minder persoonlijk dan ik op Texel gewend was. Ik ben een jaar later alweer naar huis gegaan.”

Zijn jongere broer Robin had aanvankelijk andere plannen. Hij leerde voor reclametekenaar. Maar werd uitgeloot voor een nieuwe opleiding en belandde ook thuis. Zijn vader sprak hem streng toe: “Jij gaat niet een jaar stilzitten. Je kunt je moeder wel helpen met de administratie.” Robin vond het leuker dan gedacht en nam steeds meer taken over van zijn moeder.

Van Sambeek Truckservice groeide uit tot een stabiele factor, met onder meer OV-bedrijf Connexxion als grote klant. Maar het werk komt niet vanzelf, ook om hun twee monteurs aan het werk te houden hebben ze hun bedrijf verbreed. “Alles met meer dan twee wielen repareren we.”

Wim en Natalja zijn met pensioen, maar blijven betrokken. “Wij kunnen altijd op elkaar terugvallen.” Kenmerkend voor familiebedrijven. De blik niet op morgen, maar op de lange termijn: continuïteit.

"Het blijft in de familie", 137 pagina's, een uitgave van Zilte Zaken, met fraaie interviews en fotografie. Te bestellen voor €16,95.