De familie Vermeulen en hun medewerkers in de showroom van Vermeulen Bikes in Den Hoorn. Ze vieren het 25-jarig jubileum.
De familie Vermeulen en hun medewerkers in de showroom van Vermeulen Bikes in Den Hoorn. Ze vieren het 25-jarig jubileum. Foto: Gerard Timmerman

Vermeulen Bikes al 25 jaar specialist

Exact 25 jaar geleden namen Eddy en Annegré Vermeulen de rijwielzaak over in Den Hoorn. Een kwart eeuw later zitten zonen Sander en Jacco ook in het bedrijf en helpt dochter Inge ook mee. Vermeulen Bikes, gespecialiseerd in elektrische fietsen, heeft service hoog in het vaandel.


Het balletje ging rollen toen Eddy Vermeulen in 1993 zijn Spartamet fiets voor reparatie bracht bij Henk Troost. “Hij zei: Je kunt hier straks niet meer terecht.” Zodra hij 65 werd zou hij er mee stoppen. Zo raakten we in gesprek. Techniek was de link. Ik zat als bedrijfswagenmonteur, met net mijn patroonsdiploma op zak, bij RAB in het onderhoud van vrachtwagens. Ik had altijd gezegd dat ik een eigen bedrijf wilde. Ik dacht een autogarage, maar het werd een rijwielzaak. Het kwam heel goed van pas dat ik uit de motorentechniek kwam. Die kennis heeft mij enorm geholpen. Snel nadat we het bedrijf hadden overgenomen, kwam er een enorme ontwikkeling op gang naar elektrische fietsen. We waren er snel bij, toen de eerst uitkwamen, hebben we er direct een stuk of vier aangeschaft.

Destijds waren die alleen voor “oudere” mensen. Dat veranderde toen de accu’s in het frame kwamen en het minder opviel. Toen stapten ook jongere mensen over op de elektrische fiets en nu is het gemeengoed. Veel mensen die anders de fiets in de schuur lieten staan en met de auto gingen, pakken nu lekker de fiets.”

Nieuw bedrijf

De rijwielzaak groeide al snel uit z’n jasje. Acht jaar na de overname werd het oude pand gesloopt en bouwden ze in eigen beheer een nieuw bedrijf. Toen in Den Hoorn het bedrijventerrein niet van de grond kwam, bouwden ze later samen met René Jager een opslagloods in Oudeschild.

Een kijkje in de fraaie showroom leert dat er veel is veranderd. Elektrische fietsen in allerlei varianten, van de sportieve toerfiets met en zonder ondersteuning tot een stoere elektrische mountainbike en van driewielige enkel- en duofiets tot de bakfiets voor kinderen (kidcar) en scootmobiels. Sander: “We zijn allerlei opzichten enorm gegroeid. In de verkoop, service, onderhoud en de verhuur.”

Onderscheidend en klant van A tot Z goed willen helpen

Verhuur gebeurt voor een groot deel vanuit de verhuurshop op camping Loodsmansduin. Die wordt al een jaar of 17, 18 gerund door Annegré: “Eerder verhuurden we in juli en augustus een week of zes fietsen en als het mooi weer was in de herfstvakantie aan een Duitser. Nu verhuren we het hele jaar door.” Sander: “Vader en moeder begonnen met 90 huurfietsen, waarvan een klein deel met versnelling. Nu zitten we op 750 stuks, in allerlei soorten, maten en typen.”

Chauffeur

Sander kreeg de fietstechniek met de paplepel ingegoten. Eddy: “Op zijn twaalfde hielp hij al in de werkplaats. We zeiden wel: het is ook goed als je eens ergens anders gaat kijken.” Sander: “Ik heb mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald en ging als chauffeur bij RAB aan de slag.” Ook nu hij al lang en breed weer in het familiebedrijf werkt, is hij nog steeds oproepkracht bij RAB. “Dan stap ik op de tankwagen of de betonmixer. Leuk om te doen, maar nu op mijn vrije dag.”

Familiebedrijf

Op zijn 22ste stapte Sander volledig in het familiebedrijf. “De ene keer sta je te sleutelen, de andere keer voer je een verkoopgesprek. Een mooie combinatie. Als ik mensen een goeie fiets kan adviseren waar ze plezier van hebben, haal ik daar veel voldoening uit.”

Aan Jacco is sleutelen niet besteed. Eddy: “We spraken af dat hij op zaterdag zou helpen in de werkplaats. Toen hij op de derde zaterdag een wiel uit een fiets had gehaald en naar zijn zwarte handen keek, zei hij: Vinden jullie dit nou leuk? Ik niet! Hij is op de fiets gestapt, naar Paal 9 gereden en solliciteerde bij René Jager.”

Samen

Toch keerde Jacco later weer terug in het familiebedrijf. Annegré: “We doen het samen. Daar is de overname van restaurant De Kombuis uit voortgevloeid.” Jacco heeft daar de dagelijkse leiding en is daar helemaal op zijn plek. Eddy: “Wij doen samen de boekhouding, Annegré helpt hem bij het interieur en de schoonmaak. Jacco: “Ik help weer mee in het rijwielbedrijf. Zoals nu De Kombuis door corona dicht is. Gisteren heb ik nog een bakfiets naar een klant aan de overkant gebracht.”

Monteurs

Ook Inge werkt in het familiebedrijf. Ze is allround inzetbaar en verzorgt de sociale media. Daarnaast werken monteurs Tom Westerhout en Sjoerd de Vries, Anna Smit doet de administratie en helpt ook Marcel Bakker mee.

In de rijwielzaak heeft Sander de dagelijkse leiding. Eddy: “Annegré en ik werken alle dagen mee, Sander neemt de beslissingen. Sander: “Vijf jaar geleden zeiden we tegen elkaar: waar willen we naartoe? Iedereen kan fietsen verkopen en verhuren. We kozen voor service op een hoog niveau. Met Sparta, Batavus, Koga, Lapierre en Haibike als exclusieve merken. We hebben ons gespecialiseerd in aangepaste fietsen: specials. Driewielige enkel- en duofietsen met elektrische ondersteuning. Wij hebben de kennis in huis om ze te onderhouden en repareren. Er zit veel techniek in, bijna vergelijkbaar met een auto. Het geeft veel voldoening. Mensen die anders de deur niet uit konden, hebben nu hun vrijheid terug. We hebben voor onderhoud een haal- en brengservice. Net als bij de verhuur. Als klanten ergens met een lekke band staan, halen we hen op.”

Onderhoud

Eddy: “De fiets heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Denk aan de pedalic, de snelle elektrische fiets. Je moet niet gek opkijken als je 30.000 km met een fiets rijdt. Vroeger gebeurde dat niet. Er komt wel meer onderhoud bij kijken.”

Sander: “De kracht van dit bedrijf is dat we onderscheidend zijn en dat we onze klant van A tot Z goed willen helpen.”


Een feestelijke viering van het 25-jarig jubileum zit er vanwege corona nu helaas niet in, bedoeling is later alsnog iets leuks voor de klanten te gaan doen. De werkplaats blijft wel gewoon open voor reparatie.