Corona raakt ook de landbouw, maar vertrouwen blijft overeind

Corona trekt diepe sporen door de maatschappij en economie. “Dat ook de landbouw niet gespaard wordt in deze crisis mag duidelijk zijn. Als exporterend land zijn wij meer dan ooit afhankelijk van de deviezen van de wereld om ons heen. We mogen ons gelukkig prijzen dat het overgrote deel van onze export binnen de Europese Unie plaatsvindt, wat ons stabiliteit garandeert, zeker op de langere termijn.”


Dat meldt Arnold Langeveld, voorzitter LTO Texel, in de nieuwsbrief aan de leden.


“Wat ons grote zorgen baart is de toenemende polarisatie waar ook onze landbouw last van heeft. De demonstraties vorig jaar oktober en november konden op grote steun van de bevolking rekenen. Wat niet vanzelf betekende dat we dan de wet naar onze hand konden zetten. De stikstofdiscussie is nog lang niet afgerond en wij moeten vechten voor een meer rechtvaardige verdeling van de reductie tussen de diverse sectoren als bouw, verkeer, luchtvaart en industrie. Hetzelfde speelt op het vlak van dierrechten, gewasbescherming, natuur en milieu. Er wordt kritisch met ons meegekeken en ook hier loert de polarisatie steeds weer om de hoek. Wij zullen als landbouw ervoor moeten zorgdragen dat we niet te hard tegenover andere partijen komen te staan. We zullen in gesprek moeten blijven en transparant zijn om sympathie voor onze mooie sector te bewerkstelligen."

Vijf jaar geleden verscheen het LTO-rapport “Nu verbinden is de toekomst voor morgen”, een routeboek voor de toekomst. Voornemen is dit voorjaar de balans op te maken en in juni een tussenstand te geven van de bereikte doelen.

Zonnepanelen

Met de nieuwsbrief aan de leden deelt LTO Texel ook een enquête van Texelenergie om te inventariseren hoe groot de bereidheid is en er mogelijkheden zijn om daken vol met zonnepanelen te leggen.