Corrie Eriks:
Corrie Eriks: Foto: Jeroen van Hattum

Illegale feesten rond Ouwe Sunderklaas

Op de OSG zijn zorgen over illegale coronafeesten die dit weekend hebben plaatsgevonden. In een brief aan de leerlingen, ouders en verzorgers roept rector-bestuurder Corrie Eriks leerlingen die naar feestjes zijn geweest op om deze week thuis te blijven. Aan het begin van de middag meldt de rector: “op dit moment zit 37 procent van de leerlingen thuis vanwege thuisquarantaine of ziek zijn. Normaal gesproken ligt dat altijd rond de 6 procent.” Vanaf woensdag gaan de scholen overigens weer helemaal over op thuisonderwijs.

In de brief staat het volgende te lezen: “Dit weekend bereikten ons diverse berichten over Ouwe Sunder feesten op vrijdag en zaterdag. We weten dat er feesten geweest zijn, maar hoe omvangrijk ze waren, weten we niet.”

De school moet het vooralsnog doen met geruchten en wil geen beslissingen nemen op basis daarvan. Eriks zegt daar in de brief onder meer over: “Daarom doe ik een stevig appel op ieders gezonde verstand. Beste leerlingen: als je dit weekend op een feest geweest bent, kom dan komende week niet naar school...”

Leerlingen werden niet verplicht thuis te blijven en leerlingen worden ook niet actief naar huis gestuurd. Wel doen ze een beroep op ieders gezonde verstand en verantwoordelijkheid.


“Ik heb net even een rondje school gelopen en zie dat enkele bovenbouwklassen deels leeg zijn. De leerlingenbalie is nog hard bezig met het verwerken van de meldingen, ik verwacht dat eind van de ochtend de impact in beeld is. Er zijn vragen gesteld over toetsen en over of het verplicht is om thuis te blijven”, liet Eriks desgevraagd 's ochtends weten. 'S middags maakte ze bekend dat 37 procent van de leerlingen thuis bleek te zitten.

"We krijgen positieve reacties van ouders, die vinden dat we goed en adequaat handelen. Maar ook negatieve reacties dat we te overbezorgd handelen. Ik kijk wat nodig is om de angst bij leerlingen, medewerkers en ouders weg te halen. Het gaat er niet om wat juist is te doen als coronamaatregel, ik veroordeel de jeugd ook niet die zo’n behoefte heeft aan een feestje. Het gaat erom dat ik angst in de ogen van leerlingen en collega’s zie die bang zijn om ziek te worden of bang zijn dat kwetsbare familie ziek wordt. Het gaat dan niet om corona, het gaat dan om de angst om iemand te verliezen die je lief hebt. Ons handelen als school is om zaken zo te organiseren dat die angst bij mensen minder is. Want lange tijd leven met angst weegt voor mij zwaarder dan lange tijd leven zonder feestje.”

Gemeente

De gemeente Texel heeft geen klachten ontvangen over illegale feesten. Wel is op basis van een melding van geluidsoverlast een feestje beëindigd door de politie. Verder is door boa's afgelopen zaterdagavond in de dorpscentra en horeca van Den Burg en De Koog en bij het strand in ieder geval geen activiteit waargenomen.