Kerstmarkt in 2019
Kerstmarkt in 2019 Foto: Ed Witte

Streep door schuurmarkten in Oosterend en Den Hoorn

De schuurverkopen in Oosterend op zaterdag 12 en 19 december, en de schuurverkoop op maandag in Den Hoorn gaan niet door. De gemeente heeft een streep gezet door de plannen. Het betreft volgens de gemeente een evenement (vervanger kerstmarkt) en evenementen mogen niet vanuit landelijke wetgeving.


Hoewel de RIVM-richtlijnen aangehouden zouden worden en er mandjes stonden om het aantal gelijktijdige bezoekers te regulieren, verbiedt de gemeente het toch. “Momenteel verkeert Nederland nog steeds in de tweede golf van de corona epidemie. Sinds 1 december is de bestrijding van deze epidemie wettelijk geregeld. In de uitvoering van deze wet is door de minister bepaald dat er momenteel in het geheel geen evenementen mogen plaats vinden. Doel is het voorkomen dat mensen onnodig samen komen waardoor het virus de kans krijgt zich te verspreiden.

Het begrip "evenement" in deze nieuwe wet is ruim geformuleerd, zodat ook markten en schuurverkopen daaronder vallen. De enige markt die daarvan is uitgezonderd, is de warenmarkt (de wekelijkse maandagmarkt in Den Burg). Dit betekent dat rommel-, snuffel-, kerst- en soortgelijke markten, en schuur- en garageverkopen niet zijn toegestaan, ongeacht of dit binnen of buiten plaatsvindt."

Activiteiten die behoren tot de reguliere exploitatie of het reguliere gebruik van een bepaalde ruimte of locatie vallen niet onder het begrip ‘evenement'. Dat betekent bijvoorbeeld dat verkoop van (tweedehands) artikelen vanuit een winkel wel is toegestaan. Uiteraard met inachtneming van de corona-regels die gelden voor winkels.”