Betsema is blij met haar overwinning. Op de achtergrond Brand die haar nog dicht genaderd is
Betsema is blij met haar overwinning. Op de achtergrond Brand die haar nog dicht genaderd is Foto: Alain van de Pontseele

Denise Betsema toont blakende vorm met eerste en tweede plaats

Denise Betsema kan terugkijken op een zeer geslaagd veldrijweekend. Zaterdag won de Texelse de Scheldeprijs in Antwerpen, haar derde overwinning van het seizoen, een dag later werd ze tweede tijdens de Superprestige-veldrit van Gavere, haar achtste podiumplek op rij.

De start van de Scheldeprijs verliep wat chaotisch omdat Ceylin del Carmen Alvarado een fractie te vroeg van start ging waarna de anderen wat twijfelden of er een herstart zou gaan volgen of dat ze door mochten fietsen. Vervolgens was er een valpartij in de eerste bocht waardoor Betsema wat vertraging opliep. Na een volle ronde kwam ze toch weer als zesde door waarna ze snel de aansluiting met Brand, Alvarado en Worst kreeg en maakte dit kwartet zich wat los van de rest van hert veld. Kort nadat Alvarado stil kwam te staan door een stuk ijzerdraad tussen haar tandwielen profiteerde Betsema van een foutje van Brand, die lopend in plaats van fietsend een heuveltje af ging, en bouwde gestaag een voorsprong op die maximaal 12 seconden zou bedragen.

Bij het ingaan van de laatste ronde vertelde teameigenaar Jurgen Mettepenningen gerust te zijn op deze voorsprong en de winst, maar Lucinda Brand wist door een goede zandpassage toch nog tot op vier seconden te naderen zodat het nog spannend werd. Betsema hield het goed in de gaten, nam geen onnodige risico’s en mocht met de armen omhoog over de finish.

Zondag waren de rollen omgedraaid. Brand werd ditmaal eerste, Betsema tweede en Alvarado pakte brons in Gavere. Brand ging met een lichte voorsprong de voorlaatste ronde in, gevolgd door Betsema en daarachter Alvarado. Betsema raakte door een slechte fietswissel verder achterop bij Brand. Bij het ingaan van de laatste ronde had de leidster een voorsprong van 12 seconden op Betsema en 25 seconden op Alvarado. Even leek Betsema in de slotomloop dichterbij te komen, maar Brand viel niet stil en kon solo de overwinning vieren in Oost-Vlaanderen. Daarachter maakten Betsema en Alvarado het podium compleet. Betsema toonde zich na afloop voor de camera van Sporza tevreden: “Ik heb nog geprobeerd om te volgen, maar Lucinda was op de klimmen heel sterk. Daar kwam ik tekort.”

Volgende week hoopt Betsema in Namen te scoren. “Ik ben heel benieuwd, maar daar is Lucinda ook een grote kanshebber. Ik ga natuurlijk voor het hoogst haalbare, maar het wordt zeker een strijd daar”, voorspelt ze.