Rob Kooiman, hier bij zijn collectie zelf gerestaureerde brommers, heeft zijn tweewielerzaak overgedaan aan Van der Linde.
Rob Kooiman, hier bij zijn collectie zelf gerestaureerde brommers, heeft zijn tweewielerzaak overgedaan aan Van der Linde. Foto: Gerard Timmerman

Van allround tot E-bike-specialist

Rob Kooiman van Kooiman Tweewielers voelde zich zo ongeveer als de buurtkruidenier. "Als je je werk goed deed, dan bleven de klanten je trouw." Sleutelde hij als rijwielhersteller vroeger aan fietsen, brommers, Spartamets en scooters, tegenwoordig is het vooral E-bikes wat de klok slaat. De opkomst van internet was een andere grote impact. "Maar het internet biedt geen service. Juist dát was ons sterke punt."


Maar het is mooi geweest, Rob Kooiman heeft de zaak overgedaan aan Van der Linde. De winkel aan de Schoonoordsingel in Den Burg sluit en verhuist naar de Parkstraat. Einde van een tijdperk.


De geschiedenis van Kooiman Tweewielers gaat zo’n zestig jaar terug. Rob: “Toeristen vroegen of ze hier hun fiets mochten stallen. Op een gegeven moment vroegen ze ook of ze een fiets konden huren. Dat kon niet, want mijn opa (Rein Kooiman) had geen huurfietsen. Toen ze het nog een keer vroegen, kregen ze van mijn opa toch een huurfiets. Hij gaf gewoon zijn eigen fiets mee, die van mijn oma, een tante en een oom. Met het geld dat ze ermee verdienden kochten ze weer nieuwe huurfietsen.”


We voelden ons een soort buurtkruidenier

Onder leiding van Rob’s vader groeide bij Kooiman Tweewielers de fietsenverhuur gestaag. Driehonderd verhuurde hij er op een gegeven moment. Piet deed de verhuur en onderhoud naast zijn werk als buschauffeur voor TESO. Dat knelde wel eens met de verhuur en andere werk in de rijwielen, zeker als hij als chauffeur voor scholen en clubs een dag of vijf op pad moest, wel tot Parijs aan toe.

In 1989 werd Rob mede-eigenaar van de tweewielerzaak. “We deden destijds in fietsen, brommers, Spartamets en scooters. Elektrische fietsen bestonden nog niet. Ik deed alles tegelijk. Dat kon toen nog, tegenwoordig niet meer, want je moet je specialiseren. Brommers hield op een gegeven op, merken gingen gewoon failliet.


In 2005 kwamen de eerste E-bikes binnen. Ze verkochten als warme broodjes. Ik had er op een gegeven moment de hele loods mee vol staan. Het ging zó snel, ze kwam niet eens in de winkel. Het was buffelen om ze op tijd rijklaar te krijgen. Ik heb wel eens tot vier uur ’s nachts zitten werken, anders redde ik het gewoon niet. In die beginperiode hebben we er heel veel omzet mee gemaakt.

Voor onderhoud hadden we een goeie samenwerking met het E-bike Service Centrum. Als er een storing was en ik kwam er zelf niet uit, dan belde ik hen op. De diagnose kwam bij hen binnen en zij vertelden dan wat er aan de hand was. Dat ging altijd goed. Nu komt dat bijna niet meer voor. Tegenwoordig heb je bijna alleen nog Boschmotoren en dat werkt weer anders. De techniek gaat verder, de ontwikkelingen gaan zó snel dat ik er eigenlijk alweer uit ben gegroeid.”


Terugkijkend: “Vroege was je fietsenmaker en konden mensen bij wijze van spreken kiezen uit een groene, blauwe of bruine fiets. De techniek heeft lange tijd stilgestaan. Nu moet je een halve chirurg of ingenieur zijn. Wij hadden onze vaste klanten, zoals Kees Ran en Melle Zegel die ook hadden. We voelden ons een soort buurtkruidenier. Als je je werk goed deed, dan bleven de klanten je trouw. Bij ons heeft service altijd hoog in het vaandel gestaan. Mijn vader was al een goeie monteur. We zeiden bij een repartie wel: “Laat maar zitten” en een leenfiets gaven we op goed vertrouwen en voor niets mee.

Ik heb dit altijd een mooi vak gevonden. Het heeft in korte tijd wel een enorme ontwikkeling doorgemaakt. E-bikes en heel veel verschillende soorten en type fietsen. Van sport tot recreatief. Corona heeft een enorm boost aan de verkoop gegeven. Mark heeft nu fietsen in bestelling die hij pas komende zomer kan leveren. Bepaalde onderdelen, zoals sommige maten banden, zijn amper meer te krijgen. Doordat er bijna geen nieuwe fietsen kunnen worden geleverd, lopen de werkplaatsen vol.”

Maar het is mooi geweest. Rob heeft de tweewielerzaak overgedaan aan Van der Linde. De winkel aan de Schoonoordsingel sluit.

Helemaal stoppen doet Rob overigens niet. “Om mijn handen soepel te houden, moet ik wel aan de gang blijven. Ik heb met Van der Linde afgesproken dat als ze een fiets hebben voor een bijzondere reparatie, dat ze hem hier brengen. Zo blijf ik toch een beetje aan de gang.”

Kooiman Tweewielers, inclusief werkplaatschef, monteur en verkoper, Mark Kos, verhuist in z’n geheel naar de Parkstraat en komt - onder de naam Van der Linde Tweewielers - in het pand van de voormalige kantoorvakhandel.

Eigenlijk blijft alles hetzelfde als aan de Schoonoordsingel, waar ook de vaste merken Sparta, Batavus, Scott en Merida van Kooiman meer naar toe verhuizen. Hoe het met de fietsenverhuur verder gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Van der Linde huurt wel opslagruimte van Kooiman aan de Schoonoordsingel.


Gerard Timmerman