Poppen vertellen het verhaal van Ouwe Sunderklaas in Den Burg.
Poppen vertellen het verhaal van Ouwe Sunderklaas in Den Burg. Foto: Gerard Timmerman

Ouwe Sunderklaas dit jaar aan huis


Ouwe Sunderklaas mocht officieel niet worden gevierd, toch gingen in meerdere dorpen zaterdagavond speulers de straat op. “We voelen ons berooid, want Ouwe Sunder is gekooid.”

Ouwe Sunderklaas begon vroeg, zaterdagmorgen op de Vismarkt (1 en 2). Vaste speulers in Den Burg hadden een list verzonnen en plaatsten er enkele voorstellingen. “Want dit jaar helemaal niets doen, dat kan toch eigenlijk ook niet”, vertelde één van de “speulers”.

Vaste groepen waren opgedeeld in kleine koppels. Zij staken de koppen bij elkaar, met bijstaand resultaat. Het leverde enkele leuke voorstellingen op, niet met echte speulers, maar met poppen, maar in lijn met de traditie van Ouwe Sunderklaas geïnspireerd op actualiteiten uit het voorbije jaar.

In Oudeschild (3) dook een voorstelling op bij Spar Kalverboer, een verwijzing naar de afsluiting van het fietspad van Ceres.

Koploper qua burgerlijke ongehoorzaamheid was Den Hoorn (7), met zaterdagavond een stuk of zes voorstellingen. De tweede (pap)klok in het kerkje kwam meerdere keren voorbij, er werd een gekooide Ouwe Sunderklaas rondgereden en een doodskist.

Met het luiden van een bel werden Oosterenders onder het motto “Ouwe Sunderklaas an huus” straat na straat uit hun huizen getrommeld (8). “Omdat er dit jaar niet mocht worden gespeuld, speulen we alvast maar over wat er volgend jaar gaat gebeuren”, lieten twee speulers gebeurtenissen uit 2021 de revue passeren. Een andere speuler was aangestoken door het virus. Geen Covid, maar het Ouwe Sunder 2020-virus. Met een grote injectiespuit werd de remedie uitgebeeld (4).

In Oudeschild negeerden ook enkele Ouwe Sunderklazen het speulverbod. “Hillie en Sjef gaan coronatesten.” (5) Op een spandoek verderop: “We zuipen als gekken om de kas van Ruud (beheerder van het dorpshuis) te spekken.”

In De Waal nam een eenling het kunstwerk (6) op de hak. "15.000 Euro van Teso gekregen waarvoor onze dank, in De Waal komt men niet verder dan een stenen bank.” Ook in De Cocksdorp (9) ging men de straat op.

Afbeelding
Ouwe Sunderklaasvoorstelling in Oudeschild, bij Spar Kalverboer.
Oosterend: Inenten tegen het Ouwe Sunderklaasvirus.
Oudeschild: Hillie en Sjef worden ingeënt.
De Waal: Speulen over het kunstwerk.
Afbeelding
Oosterend: Dit jaar mag niet worden gespeuld, dus dan maar over 2021.
Ouwe Sunderklaas in De Cocksdorp.