Hester Reeder bij De Kastanjeboom in Den Burg die een rol speelt in de nieuwe roman.
Hester Reeder bij De Kastanjeboom in Den Burg die een rol speelt in de nieuwe roman. Foto: Jeroen van Hattum

Terug in moeilijk verleden op Texel

Het liefst blijven ze uit de buurt van hun geboorte-eiland. Door een samenloop van omstandigheden keren twee zussen en een broer toch tegelijk terug naar Texel waarna ze geconfronteerd worden met een pijnlijk deel uit hun verleden dat ze liever uit de weg gaan.

Het is één van de rode draden in de roman ‘Verloren in stilte’ die Hester Reeder uit Den Burg heeft gepubliceerd. Het is haar vierde roman en de tweede die zich op Texel afspeelt. Centrale plek in het verhaal is restaurant De Kastanjeboom in Den Burg waar cafébaas Zack Gallagher de scepter zwaait. Hij is een fictief persoon en niet gebaseerd op de eigenaren van De Kastanjeboom.


Zack krijgt op een dag de schrijfster Fee Maes over de vloer. Fee, die de hele wereld over reist om portretten van mensen te schrijven, is op Texel vanwege de begrafenis van haar oma en ze wil wat langer op het eiland blijven om haar opa te steunen. Dat lukt en via een omweg komt ze bij Zack van De Kastanjeboom van wie ze een portret besluit te schrijven.


Tot zover is er nog weinig aan de hand, totdat de vader van Zack onverwacht op Texel verschijnt. Hij heeft een groot talent om onrust te veroorzaken en dat gaat hem eenmaal op het eiland ook vrij goed af. Hij weet onbedoeld een beroepscrimineel naar het eiland te krijgen en brengt daarmee meerdere mensen tegelijk in gevaar. Het leidt er onder meer toe dat Connor, een broer van Fee, genoodzaakt is terug te keren naar Texel om redding te brengen.


Intussen geraakt Isolde, de zus van Fee, in Frankrijk in de problemen. Op advies van haar man gaat ze een tijdje naar Texel om even bij te komen en om tegelijkertijd de confrontatie aan te gaan met een zeer onverkwikkelijke periode uit haar jeugd die ze niet heeft verwerkt. Het is een periode die ze deelt met haar zus Fee en broer Connor, maar een periode die de broer en zussen toch niet meteen dichter bij elkaar brengt.

.

De nieuwe roman is kenmerkend in de stijl van Hester. Als lezer kun je er het beste eens goed voor gaan zitten om van lieverlee steeds verder in het verhaal te geraken. In eerste instantie lijken de verhaallijnen van de verschillende personages weinig met elkaar te maken te hebben, maar al lezend vallen op de juiste momenten de kwartjes op hun plek waardoor je al lezer ineens doorkrijgt dat de verhaallijnen juist wel met elkaar te maken hebben.


Mooi voorbeeld daarvan is een echtpaar aan de overkant dat ineens vanuit het niets in het boek lijkt te worden opgevoerd. De vrouw van het stel speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de familie Maes, maar dat moet je als lezer van lieverlee zelf ontdekken. Hester begon ongeveer 2,5 jaar geleden aan het boek, nadat haar derde roman ‘Fenna’ was uitgekomen. Dat was haar eerste boek dat zich op Texel afspeelde. ‘Verloren in stilte’ is de eerste van een trilogie en speelt zich onder meer af op de Hoge Berg, in Den Burg, op het strand, in de omgeving van de Mokbaai en in De Kastanjeboom.


Hester: “We waren een keer met vrienden uit eten bij De Kastanjeboom en ik vond dat een prachtige plek om in een roman naar voren te laten komen. De eigenaren vonden het gelukkig goed.” Lachend: “Ze vroegen alleen om er geen psychopaat achter de bar te laten staan, maar dat is niet gebeurd.” Zack is in het verhaal een robuuste kerel die soms misschien wel nors overkomt, maar goed is voor de mensen in zijn omgeving.


In ‘Verloren in stilte’ is een belangrijke rol weggelegd voor Fee, in de twee nog volgende boeken van de trilogie krijgen zus Isolde en broer Connor hoofdrollen. De nieuwe roman ligt bij de Texelse boekhandels en bij Primera in De Koog waar de andere boeken van Hester (Kate, Amy en Fenna) eveneens nog altijd verkrijgbaar zijn. Het boek is ook te bestellen via www.bol.com.


Jeroen van Hattum