Straaljagers in actie boven de Vliehors.
Straaljagers in actie boven de Vliehors. Foto: Koninklijke Luchtmacht

Vliegroute

De perikelen over het de vliegroutes aangaande de Vliehors blijven Jan Heemskerk uit De Cocksdorp bezighouden. Hij klom opnieuw in de pen en bracht de volgende ingezonden brief tot stand.

Dat is me niet vaak gebeurd dat ik op een vraag in de krant in diezelfde editie al antwoord kreeg! Ga dat kunstje nog eens proberen.


De gemeente deelt u desgevraagd mee dat ze geen bezwaar heeft ingediend tegen de ontwerpbeschikking voor de Vliehors, toen deze ter inzage lag. De beschikking gaat dus over een nieuwe vliegroute van straaljagers, waardoor De Cocksdorp en Eierland mogelijk met meer geluidsoverlast te maken zullen krijgen.


Waarom heeft de gemeente dat niet gedaan? Omdat de Omgevingsdienst (wat dat ook voor dienst moge zijn) zei dat volgens een toelichting bij de stukken was gebleken dat er bij de dichtstbijzijnde woning op Texel werd voldaan aan de geluidsnormen. Dat gaat dan om een woning bij de vuurtoren. Niet dat dat veel uitmaakt, want het lijkt mij dat het afstandje tussen de vuurtoren en de Langeveldstraat niets uitmaakt voor een over ons heen knallende straaljager.


De krant meldt dat de gemeente naar aanleiding van het advies van de Omgevingsdienst nog een aanvullend advies heeft gevraagd om na te gaan of de feitelijke belasting van het geluid op Texel als gevolg van de verandering in de vliegroute toeneemt.


Aan wie is dat aanvullende advies gevraagd? Aan de Omgevingsdienst? Is dat aanvullende advies ooit gekomen? Wist de gemeenteraad daar iets van?


“Daarnaast treden we in overleg met Defensie om de feiten betreffende de mogelijke toename van de geluidsbelasting inzichtelijk te krijgen,” zegt de gemeente. Gaat dat overleg nu beginnen? Wat is dat ‘overleg’ anders dan decibellen tellen?


Beetje mosterd na de maaltijd, want de beschikking is al aangenomen.


Defensie lijkt mij ook niet de meest aangewezen instantie om die vraag te beantwoorden. Is dit een voorbeeld van de slager vragen om zijn eigen vlees te keuren?


Jan Heemskerk,

De Cocksdorp