'Geluidsbelasting mag niet hoger zijn'

De geluidsbelasting van oefeningen boven de Schietrange op de Vliehors mag niet hoger worden voor De Cocksdorp en Eierland dan de belasting nu al is.

Dat heeft het college laten weten in een reactie op de kwestie rond de beschikking voor de nieuwe vliegroute voor straaljagers boven de Vliehors op Vlieland. Burgemeester en wethouders gaan volgens een woordvoerder van de gemeente volgende week in gesprek met de organisaties in de Noordkop die bezig zijn om de nieuwe vliegroute via een kort geding alsnog van tafel te krijgen. Het college houdt het als optie voor ogen om eventueel mee te betalen aan de €50.000,- die nodig is voor de advocatenkosten van het beoogde kort geding. Diverse organisaties en bedrijven in De Cocksdorp en Eierland hebben daar al geld voor toegezegd. De zorg is dat de nieuwe vliegroute tot meer overlast gaat leiden, omdat straaljagers straks van de Noordzee richting de Waddenzee vliegen in plaats van andersom. Dat betekent dat ze na een oefening boven de Vliehors dicht in de buurt van Texel naar een andere hoogte in de lucht klimmen.


Knelpunt in het geheel is dat de gemeente geen bezwaar aantekende toen de ontwerp-beschikking voor de andere vliegroute van 6 augustus tot 17 september ter inzage lag. Er werd op advies van Omgevingsdienst Noord-Holland Noord geen bezwaar ingediend en dat is ook bevestigd door de omgevingsdienst. Volgens een woordvoerder heeft de dienst het akoestisch onderzoek beoordeeld en bleek daaruit "dat voldaan kon worden" aan de geluidsnormen. "Een bezwaar opstellen was niet nodig." Volgens het college is vervolgens aanvullend onderzoek aangevraagd bij Defensie en wordt op het moment samen met de Omgevingsdienst en Defensie naar de situatie gekeken. "Maar ook voor het college geldt dat de geluidsbelasting op het gebied niet hoger mag worden."


Texels Belang heeft afgelopen week spoedvragen gesteld over de kwestie met het oog op de raadsvergadering die komende woensdagavond 16 december wordt gehouden. De partij wil opheldering over het verloop van het proces, de omgang met adviezen die organisaties uit De Cocksdorp/Eierland gaven en de omgang met de adviezen van de omgevingsdienst. TB wil van het college ook weten of het vóór 2020 al op de hoogte was van intenties van Defensie om het gehele Nederlandse Waddengebied als NAVO-oefengebied aan te wijzen. Dat haakt in op een gevoel dat leeft in De Cocksdorp dat de nieuwe vliegroute wel zo handig uitkomt om meer NAVO-oefeningen boven de Vliehors te laten plaatsvinden. Texels Belang wil eveneens weten of het college op de hoogte is van een alternatieve vliegroute die was voorgesteld en wat het college nog kan doen tegen de beschikking die op 14 november door de Inspectie Leefomgeving en Transport is afgegeven.