Plan Cultuurpark Texel zet ijsbaan en omgeving in nieuw licht

De verhuizing van de Thijsseschool, de verplaatsing van Artex, de Bibliotheek en Young4Ever maken dit hét moment om de ijsbaan (Jac. P. Thijssepark) opnieuw te bekijken en te herzien.


Het is de gedachte achter het initiatief “Cultuurpark Texel”. Daarin krijgen de ijsbaan en omgeving en de voormalige kerk De Poort een culturele en recreatieve invulling. De bedenkers van het plan zijn de Texelse architect Marije Bakker en regisseur René Eller. Idee is meerdere elementen toe te voegen, zoals een kunsthal, ateliers, amfitheater, moestuin, festivalweide, eilandcafé, zwemvijver, spel-park en een upgrade van het sportveld, de ijsbaan en het skatepark. Ze zien het als een kleinschalige versie van cultuurparken zoals bijvoorbeeld het Vondelpark, Museumpark Rotterdam en het Westergasfabriekterrein. "Parken waar een nieuwe mix van cultuur, recreatie en horeca ervoor hebben gezorgd dat ze veel aantrekkelijker zijn geworden voor bewoners."

Het college reageert terughoudend: “Met de raad is afgesproken dat zij binnenkort een planning krijgen voorgelegd met daarin de route naar een gedragen ontwerp voor het gebied van de ijsbaan, inclusief het cultuurcentrum. Enkele uitgangspunten staan daarin vast:

De locatie voor het cultuurcentrum is de locatie/hoek Thijsseschool, er wordt eerst met direct belanghebbenden (scholen, artex, bieb, young4ever, sport, ondernemers, dorpscommissie, stichting park) gesproken over hun wensen en er moet ruimte gevonden worden voor parkeren. Voordat we met andere initiatiefnemers in gesprek gaan, focussen we eerst op dit proces." Meer op pagina 9.