Carbidschieten

Carbidschieten is op Texel tijdens oud- en nieuw toegestaan buiten de bebouwde kom op tenminste 100 meter afstand van huizen en op minimaal 100 meter afstand van natuurgebieden.

Dat heeft het college laten weten in een antwoord op vragen van D66 en GroenLinks over carbidschieten tijdens de jaarwisseling. Dat blijft op Texel mogelijk (naast het landelijk vuurwerkverbod) maar dan wel volgens de regels in de Algemene Plaatselijke Verordening. Daar staat eveneens in dat er een vrijschootsveld van minimaal 75 meter moet zijn en dat er in dat schootsveld geen publiek mag staan.


Carbidschieten is 31 december toegestaan van 10:00 tot 24:00 uur en op 1 januari van 00:00 tot 02:00 uur. Het gedogen van carbidschieten is géén aanmoediging aan Texel om nou ineens massaal carbid te gaan schieten, maar om de ruimte te laten aan de Texelaars die al aan carbidschieten deden en waar de gemeente goede ervaringen mee heeft.


Vuurwerk is tijdens de jaarwisseling verboden, met uitzondering van licht vuurwerk in categorie 1. Het vuurwerkverbod is er niet om de mensheid dwars te zitten, maar om te voorkomen dat de zorg tijdens de jaarwisseling naast de coronadruk nog eens extra belast wordt met vuurwerkslachtoffers.