OM blijft bij strafeis ongeval Schilderweg

De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar ruim een jaar na dato opnieuw een rijverbod van een jaar tegen een 34-jarige Texelaar.

De man veroorzaakte op 26 oktober 2017 met zijn shovel een dodelijk ongeluk op de Schilderweg. De zaak tegen de Texelaar, die een verstandelijke beperking heeft, diende vorig jaar november al. Destijds bepaalde de rechtbank dat hij eerst verder psychisch moest worden onderzocht en dat specifiek moest worden gekeken of hij capabel genoeg is om landbouwvoertuigen zoals shovels te besturen.

De rechtbank wilde daarmee duidelijk krijgen of het ongeval hem ondanks zijn beperking kan worden aangerekend en of het in de toekomst verantwoord is hem nog te laten deelnemen aan het verkeer. Ook hoopte de rechtbank met het onderzoek voldoende handvatten te krijgen voor een passende straf.

Het Openbaar Ministerie stelde afgelopen dinsdag in het onderzoek geen aanleiding te zien voor een andere strafmaat, nu het onderzoek geen nieuwe bijzonderheden heeft opgeleverd. Vast is komen te staan dat de kans op herhaling klein wordt geschat. Dat de Texelaar in het verkeer de fout in ging, betekent niet dat hij geen landbouwvoertuigen kan besturen.

Bij het ongeval ruim drie jaar geleden raakte een 95-jarige vrouw dusdanig zwaargewond, dat zij korte tijd later overleed. De fatale botsing ontstond doordat de Texelaar zijn shovel op de Schilderweg op het laatste moment nog vlak voor een hem tegemoetkomende auto het weiland wilde insturen. De bestuurder van de auto, met in totaal drie inzittenden, kon niet meer op tijd remmen. De rechtbank doet 22 december uitspraak.