Een deel van de redactie van de Historische Vereniging in 2019.
Een deel van de redactie van de Historische Vereniging in 2019. Foto: Historische Vereniging

"We benne der self harstikke gróós op"

Wel doen, niet doen? Het was even de vraag bij de Historische Vereniging in Den Burg, maar ze besloten het te doen en met succes.

Een paar maanden lang waren diverse vrijwilligers in de weer om samen met de Jumbo een eigen versie van het 'Verkade-album' van Thijsse te maken. Het was Ineke Vonk die het idee in de groep gooide nadat ze was benaderd door de Jumbo. De eerste reacties waren volgens de Historische Vereniging gemengd. "Aan de ene kant leek het ons allemaal fantastisch. Aan de andere kant doemden spookbeelden van bergen zoek- schrijf- en denkwerk op."

Het kwartje viel de goede kant op; de vrijwilligers besloten het te doen. "Er was een voorbeeldboek over een andere plaats en dat konden we toch zeker net zo goed…" Aangevuld met twee extra vrijwilligers die volgens de vereniging zeer waardevol waren, toog de redactie aan de slag. "Er waren wel wat stevige voorwaarden. Zoveel woorden per hoofdstuk in zoveel subonderwerpen en zoveel plaatjes. In zo'n stramien marcheren was ons niet gewoon. En inderdaad dreigde de zaak vast te lopen. Iedereen leek ergens te blokkeren over de manier om de juiste vorm te vinden. Juist dan is het goed om weer bij elkaar te komen en open te overleggen en te merken dat we allemaal tegen dezelfde dingen aanliepen."


Volgens Kees Jaap Harting van de Historische Vereniging hielp dat en slopen de eerste stukjes hoofdstuk binnen. "Met nog wat horten en stoten kwamen we op gang. Ruim binnen de deadline hadden we een prachtige verzameling tekst- en beeldmateriaal. Weliswaar nog in verschillende stijlen, maar daar heeft de eindredactie korte metten mee gemaakt." Het resultaat mag er volgens de Historische Vereniging zijn. "We benne der self harstikke gróós op."

Afbeelding