Frank Grootemaat:
Frank Grootemaat: "Leuk om verhalen goed uit te diepen." Foto: Jeroen van Hattum

Opmerkelijke verhalen die om hoekje kijken

Een vuurwerkbom bij Spakenburg-IJsselmeervogels, een Schotse voetballer die wordt afgewezen bij PSV en even later de finale van de Champions League speelt en een Australische sprinter die pas na zijn dood de erkenning krijgt die hij verdient.

Het is een korte greep uit de verhalen die voorbij komen in het boek 'De Romario-show en andere sporthalen' dat Frank Grootemaat uit Den Burg heeft gemaakt. Een boek met 55 korte verhalen over bijzondere momenten in de sport en bijzondere sporters. Het zijn anekdotische en prettig leesbare verhalen waarin Frank, die sinds 2010 op Texel woont en een tijd voor de Texelse Media werkte, net even om het hoekje van grote gebeurtenissen kijkt. Als lezer kom je daardoor het nodige te weten wat je nog niet wist.


Mooi voorbeeld daarvan is een verhaal over een Schotse voetballer die in 1996 bij PSV werd afgewezen, waarna hij bij Borussia Dortmund terecht kwam, Met die club speelde de beste man op 28 mei 1997 in de finale van de Champions League tegen Juventus. In zijn tijd als sportverslaggever bij de lokale omroep van Eibergen had Frank de Schotse voetballer bij PSV zien spelen waardoor het bijzondere verhaal hem bijgebleven was. Een andere opmerkelijk en ook minder bekend verhaal gaat over de Australische sprinter Peter Norman die in 1968 zijdelings betrokken was bij de blackpowergroet van Tommie Smith en John Carlos op de Olympische Spelen van Mexico. Norman kwam in 1968 in Mexico ook op voor hun rechten, werd verguisd in eigen land en kreeg pas na zijn dood eerherstel. Frank brengt hem terug in herinnering. "Die groet wordt nu als een heldendaad gezien, maar destijds lag het toch heel anders. Kun je zien hoe er in de loop van de tijd anders tegen zaken aangekeken kan worden."


De schrijver besteedt in het boek ook uitgebreid aandacht aan de sportcarrière van Petrus Ruimers, één van de tien Texelaars die op 6 april 1945 bij het begin van de Georgische Opstand door de Duitse bezetters op de Mok werden gedood. Weinig bekend is dat de in Rotterdam geboren Ruimers in 1908 namens Nederland als snelwandelaar meedeed aan de Olympische Spelen in Londen. De spelen zelf waren geen succes, maar Ruimers en zijn teamgenoten deden er wel veel ervaring op en legden terug in Nederland de basis voor de ontwikkeling van het snelwandelen. In 1940 vertrok Ruimers - na het bombardement van Rotterdam - naar Texel waar hij tot 1945 zou blijven. Frank: "Het was zo'n verhaal dat al langere tijd rondzong en dat ik voor het boek samen met anderen eens goed heb uitgediept." Het is aan meerdere verhalen te merken dat Frank een historische achtergrond heeft en zaken daardoor goed gedocumenteerd naar voren laat komen.

Hij begon ongeveer een half jaar geleden met de samenstelling van het boek. Een groot deel van de 55 verhalen had hij de afgelopen jaren al gemaakt. 'De Romario-show' is zijn tweede boek; tien jaar geleden publiceerde de schrijver zijn eerste boek 'Burenruzies' over rivaliteit tijdens voetbalinterlands. Dat leidde nog tot een verhaal over een vuurwerkbom bij aartsrivalen Spakenburg-IJsselmeervogels dat eveneens in het nieuwe boek staat. De 'Romario-show en andere sportverhalen' is uitgegeven door Elikser in Leeuwarden en op het eiland onder meer verkrijgbaar bij de Texelse boekhandels, www.bol.com en bij Frank Grootemaat zelf.