Impressie van Cultuurpark Texel. Linksonder De Poort als galerie, meer naar boven de invulling van de plek Thijsseschool en de ijsbaan.
Impressie van Cultuurpark Texel. Linksonder De Poort als galerie, meer naar boven de invulling van de plek Thijsseschool en de ijsbaan.

Omgeving ijsbaan in nieuw licht

"Het park lijkt er soms wat verwelkt bij te liggen en op zoek te zijn naar een betere invulling", zeggen Marije Bakker en René Eller. Hun ambitie is het gebied opnieuw te bekijken en zich daarbij te laten inspireren door succesvolle cultuur- en stadsparken elders.

Hun plan voor Cultuurpark Texel is niet zomaar een losse flodder, maar tot in detail op papier gezet. Het is besproken met onder meer Artex, belanghebbenden rond de ijsbaan en is als principeverzoek op tafel van het college van b en w beland. Het is ook voorgelegd aan de gemeentelijke adviescommissie voor kunst en cultuur.

Het is niet voor het eerst dat Bakker zich met de invulling van het centrum van Den Burg bemoeit. Vooruitlopend op de inspraak rond de nieuwe invulling van de Groeneplaats en omstreken, ontwierp en bouwde ze een grote maquette van het centrum. Ook heeft Bakker als ambtenaar van de gemeente bijgedragen aan het schrijven van de cultuurvisie van de gemeente.

De ijsbaan en omgeving, officieus omgedoopt in het Jac. P. Thijssepark, ligt met een directe verbinding met het centrum, de basisscholen, middelbare school en sportvoorzieningen op een unieke plek. Nu door de gemeenteraad is besloten dat het “Cultuurhuis” (Artex, Young4Ever, Bibliotheek) er gaat komen, is het idee ontstaan om dit aanbod aan te vullen tot een “Cultuurpark”. Gemeenteraad en bewoners buigen zich namelijk al geruime tijd over een (betere) invulling.

De initiatiefnemers denken daarbij aan het toevoegen van een flink aantal elementen zoals een kunsthal, ateliers, amfitheater, moestuin, festivalweide, eilandcafé, zwemvijver, spelpark en een upgrade van het sportveld, de ijsbaan en het skatepark. Ze zien het initiatief als een kleinschalige versie van cultuurparken zoals bijvoorbeeld het Vondelpark, Museumpark Rotterdam en het Westergasfabriekterrein. Parken waar een nieuwe mix van cultuur, recreatie en horeca ervoor hebben gezorgd dat ze veel aantrekkelijker zijn geworden voor bewoners.

Het idee is ook om het park het hele jaar door levendig te houden door allerlei kleine evenementen en een jaarlijks internationaal kunstfestival. De kruisbestuiving van lokale culturele educatie (Artex/ bibliotheek) en de introductie van internationale kunst en kunstenaars zorgt wat hen betreft voor een stevige herpositionering van het cultuuraanbod op het eiland.

"In onze plannen komen er meerdere buitenlocaties die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Een amfitheater waar theatervoorstellingen, concerten en of filmprojecties kunnen plaatsvinden. Een klein festivalterrein. Een spelpark waar XXL-bordspellen, dammen/ schaken en jeu de boules-competities georganiseerd kunnen worden. In het voorstel hebben we ook een nieuwe skatepool opgenomen. Het sportveld blijft en wij denken zelfs de ijsbaan te kunnen behouden. Door een baan te maken die zomers als zwemvijver gebruikt kan worden en in de winter als schaatsbaan maken we de indeling van het park op dat vlak ook praktischer. Multi-inzetbaar en ook die investering is relatief klein. Zo zijn wij op zoek gegaan naar allerlei manieren om het park levendiger te maken, met name voor de jeugd."

Meerdere buitenlocaties die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden

"Voor scholieren van OSG De Hogeberg en de nieuwe basisschool hoeven de kinderen alleen maar de Emmalaan over te steken voor een totaal nieuw aanbod aan cultuur, sport en recreatie. Wat ons betreft sluiten we daarmee perfect aan op het door gemeente omarmde IJslandse model. De focus op het positief veranderen van de omgeving waarin jongeren opgroeien."

Wat betreft het besluit om van de Ijsbaan een parkeerplaats te maken hebben we binnen onze plannen ook een inventieve en pragmatische oplossing gevonden. Auto’s kunnen onzichtbaar, via ondergronds parkeren, onder het bouwvlak van het Cultuurhuis en de Kunsthal geplaatst worden."

Voor meer informatie: www.soeterd.com/cultuurpark.pdf


Reactie Artex

"Niet enthousiast, maar ook niet gereserveerd." In notendop de reactie van Artex-directeur Sander Boschma over het plan voor Cultuurpark Texel. “Ik heb meerdere keren men hen gesproken. Het is mooi als mensen je betrekken bij hun plan waarin wij een spilfunctie hebben.”

“Het is een mooi, ambitieus plan, inclusief de culturele invulling van de kerk. Het is fijn als mensen een visie hebben op gebiedsontwikkeling. Ook het kunstfestival getuigt van ambitie. Het is ook fijn als mensen de potentie van Texel herkennen.”

“Wij zijn natuurlijk zelf ook al bezig met een invulling voor Cultuurhuis Texel te ontwikkelen. Wat wij, samen met de bibliotheek en Young4Ever willen, is een cultuurcentrum met veel levendigheid en reuring. Met een leestafel in de foyer. Waar je vrijblijvend binnen kunt lopen, je welkom voelt, maar niets hoeft. Met een plek voor Young4Ever, kunst- en cultuuronderwijs en een bescheiden tentoonstellingsruimte, een theater, als een opwaardering van de huidige Voorspeelhal, en een plek waar je iets kunt drinken. Maar het is niet onze bedoeling een theater en café gaan exploiteren. We doen het niet voor onszelf, maar voor onze leerlingen en voor de Texelaars. We kijken scherp naar de exploitatie en de risico’s. We werken immers met gemeenschapsgeld.

We ontwikkelen dit plan samen met de gemeente, die daarin leidend is. De raad heeft in september, zeker in de onzekere periode die we nu doormaken, een hele moedige stap gezet door budget vrij te maken voor het Cultuurhuis. Dat is voor ons als organisatie en als gemeente al ambitieus genoeg.

Ik kan natuurlijk niet in de portemonnee van Marije Bakker en René Eller kijken. Maar volgens mij hoeven beide plannen elkaar niet in de weg te staan. Als de ijsbaan en omgeving kan worden ingevuld als beeldenpark of festivalterrein, met een buitenluchtpodium en andere voorzieningen: graag! Dat zou voor ons een mooie toevoeging zijn. Als anderen daarvoor financiële risico’s willen lopen, ook prima. Dan werken we daar graag aan mee. Maar wij gaan ons niet in een ongewis financieel avontuur storten.”

Sjakkeliene Klaassen en Pieternel Geurtz van de Stichting Vrienden van het Jac. P. Thijssepark

"Wij vinden het plan overweldigend en hebben het idee dat de tekeningen niet helemaal overeenkomen met de huidige beschikbare ruimte. De gebouwen voor de cultuurschool nemen al ruim de halve oppervlakte van het park in beslag. Bovendien wordt de grond aangetast door de bebouwing, wat veel schade zal opleveren aan de flora en fauna van het park. Voor het nieuwe Cultuurcentrum gaat onze voorkeur daarom uit naar de plek waar nu nog de Thijsseschool staat. Op deze plek kan met minimale aanpassingen meteen gebouwd worden, wat financieel ook aantrekkelijker is. Ook hebben we veel vragen over andere invullingen; een speelvijver, hoe blijft die schoon? Wie zorgt voor onderhoud? Wie is de eigenaar? En als dit niet werkt, wie is dan verantwoordelijk voor dit gebied? Oftewel: wat zijn eventuele consequenties in de toekomst?

En, misschien nog wel het belangrijkste, wij missen de visie jeugd, sport en groen. Voor wie is dit plan bedacht? Wij zijn van mening dat dit stuk teruggegeven moet worden aan de jeugd, aan wie het ooit geschonken is. En dat het daarnaast een ‘groene' ontmoetingsplek moet zijn voor jong en oud. Allereerst voor de Texelaars en daarna voor de toerist. Wat betreft de horeca in dit plan; er zitten mooie horecagelegenheden om de hoek, die hoeven niet in het park zelf aanwezig te zijn, vinden wij.

We zien ook wel raakvlakken in dit plan wat betreft kunst en cultuur, maar het huidige beeld wat zij met Cultuurpark Texel voor ogen hebben past niet op deze plek."


Gerard Timmerman

Bovenaanzicht van het plan.
Afbeelding
Afbeelding