Stijging inhuur tijdelijke krachten bij gemeente door coronacrisis

De gemeente in de eerste acht maanden van 2020 voor €495.000,- aan tijdelijke krachten ingehuurd binnen de ambtelijke organisatie.

Dat is meer dan in heel 2019 aan de inhuur van tijdelijke krachten bij de gemeente werd besteed, wat vragen opriep bij de PvdA. Volgens de sociaaldemocraten lijkt er een behoorlijk probleem te zijn om openstaande vacatures binnen de gemeente in te vullen. Volgens het college is dat niet het geval en moet de stijging gezocht worden in het uitbreken van de coronacrisis.

Als gevolg daarvan kwamen er extra werkzaamheden op de gemeente af, terwijl de meeste medewerkers vanuit huis moesten gaan werken. Volgens het college waren er daardoor onvoldoende tijd en mogelijkheden om nieuwe collega's op een goede manier in te werken en maakte het management van de gemeente in 2020 vaker de afweging om bepaalde vacatures niet open te stellen en het betreffende vacaturegeld in te zetten voor tijdelijke inhuur.

Twee vacatures die bij het uitbreken van de coronacrisis openstonden zijn volgens het college in de wacht gezet. Een daarvan was voor een nieuwe toezichthouder lokale belastingen die met name moet toezien op de afdracht van de toeristenbelasting. "Het invullen van die functie leek ons niet passend op dat moment in de coronacrisis."

Volgens het college worden er inmiddels weer actiever nieuwe medewerkers geworven, omdat de werving inmiddels digitaal goed is ingericht en ook de combinatie van het thuiswerken en het inwerken goed ingeregeld is.