Géén bezwaar tegen vliegroute gemaakt

De gemeente heeft op advies van de Omgevingsdienst géén bezwaar ingediend op de ontwerpbeschikking voor de Vliehors met daarin een nieuwe vliegroute voor straaljagers toen de ontwerpbeschikking ter inzage lag.

Dat heeft de gemeente desgevraagd laten weten. De beschikking werd op 14 november afgegeven waardoor straaljagers nu een andere route naar de schietrange op de Vliehors mogen vliegen, waardoor De Cocksdorp en Eierland in de toekomst mogelijk met meer geluidsoverlast dan nu te maken krijgen.

Volgens de gemeente gaf de omgevingsdienst aan dat op basis van een toelichting bij de stukken was gebleken dat er bij de dichtstbijzijnde woning op Texel werd voldaan aan de geluidsnormen. Dan ging het om een woning die bij de vuurtoren hoort. Volgens de gemeente werd op basis daarvan aangegeven dat bezwaar op de ontwerpbeschikking voor de Schietrange van de Vliehors niet nodig was. "Op basis van dit advies heeft de gemeente geen bezwaar tegen de ontwerpbeschikking ingediend."

Het niet indienen van een bezwaar op het moment dat het kon (tussen 6 augustus en 17 september) betekent dat de gemeente nu niet in beroep kan gaan tegen de beschikking die de Inspectie Leefomgeving en Transport op 14 november heeft afgegeven. In De Cocksdorp en Eierland zijn ze daar niet blij mee en is een initiatief ontstaan om via een kort geding tegen de andere vliegroute in het verweer te komen. Daarvoor is naar verwachting tegen de €50.000,- nodig om de advocaatkosten te kunnen betalen.

Volgens de dorpscommissie en Piet Standaart, die De Cocksdorp en Eierland begeleidt in de kwestie, is meerdere keren bij vertegenwoordigers van de gemeente verzocht om tegen de ontwerpbeschikking bezwaar in te dienen. Ze zijn ook op de hoogte gehouden en Standaart schreef een brief voor de gemeente om daarmee in actie te kunnen komen.

Kern van het probleem is dat straaljagers volgens de nieuwe vliegroute via de Noordzee aan komen vliegen en via de Waddenzeekant de Vliehors weer verlaten. Na een oefening boven de Vliehors klimmen de straaljagers over het algemeen naar een andere hoogte en de vrees is dat De Cocksdorp en omgeving daar meer overlast van gaan ondervinden. Tot nu toe is ongeveer de helft van de genoemde €50.000,- bijeengebracht. Bedoeling is dat het kort geding tegen de beschikking nog voor de kerst wordt aangespannen om op tijd te zijn.

Volgens de gemeente is naar aanleiding van het advies van de Omgevingsdienst nog een aanvullend advies gevraagd om na te gaan of de feitelijke belasting van het geluid op Texel als gevolg van de verandering in de vliegroute toeneemt. "Daarnaast treden we in overleg met Defensie om de feiten betreffende de mogelijke toename van de geluidsbelasting inzichtelijk te krijgen."