Anders bekeken...

DIY


Een bom ontploft op de Achtertune, een invasie van dozen, papier, zakken en afwas. Als ik aan het stofzuigen ben, rinkelt het van de pepernoten die Souwtje zeker niet heeft opgespoord. Dat ruimt wel op, de bank weer op de goede plek, zo weer een beetje systeem in het huushoue van Jan Steen.

Erg gelachen, om de gekste gedichten, gezongen bij de Sint op schoot, mooi dat het nog leeft, vooral ook bij de jeugd! In etappes Sinterklaas vieren is toch gelukt, daar ben ik blij om.

De Sint is weer naar zee, op weg naar Spanje, ik was niet stout genoeg, ik mocht niet mee. Een zak vol restanten met lekkers staat op de tafel in de bijkeuken. De kerst zal ook zo georganiseerd moeten worden, op kerstavond die personen en de 1e en 2e kerstdag de andere. Ik had er een hard hoofd in, maar met een beetje goede wil, lukt een hoop.

Een beetje goede wil, het toverwoord voor de tijd waarin we zitten. De coronagerelateerde woorden vieren hoogtij!. Quarantinderen , elleboogshake, hoestschaamte, lockdownparties, coronakapsel en ga zo maar door.

In mijn gedicht kreeg ik de afkorting D.I.Y.: Do It Yourself . Nieuw voor mij. De hulpsint bracht uitkomst. Ik kreeg een compliment over het Take Away kerststuk systeem. Do It Yourself. Ja, we moeten zelf de slingers ophangen in ons leven, we moeten met onze naaste het leven vieren, hoe moeilijk soms ook in deze tijd.

Misschien is de gedachte dat het Kerst wordt, hoe dan ook, een drijfveer, een verlangen meer dan ooit, om die tijd van verwachting met elkaar te vieren. Niet in het groot, maar op onszelf teruggeworpen, in kleine kring.

Het kind dat geboren wordt, gaat meer betekenis krijgen als je er zelf bij stilstaat. Gewoon een kleine kraamvisite. Twee schoondochters zijn in blijde verwachting en Marleen had een slinger gemaakt van kralen en figuren die ze had uitgezaagd: een egel, een hertje, een konijntje, hoe eenvoudig, hoe lief…

Oma Lena maakte van hele fijne wol een babyjurkje met broekje, wat een werk, maar zo kunstig. Do It Yourself in de mooiste zin van het woord.

Twee jaar geleden waren manlief en ik in De Doelen in Rotterdam, ik zal het nooit meer vergeten, zo indrukwekkend, met duizenden het Ere God zingen. Het mannenkoor op kerstavond in 'De Burght” is ook prachtig. Maar het kan even niet. Zondag zong Ds. Kees op zijn gitaar het lied van Frans Halsema: "Voor Haar”.

Het was ontroerend mooi, gewoon hij alleen, in alle eenvoud . Do It Yourself. Hij deed het zelf, alleen met zijn gitaar, een kaars, een stem, een kind, een u, een jij, een wij allemaal, denken in mogelijkheden, een beetje goede wil…… met wat hulp van boven


Jozien