De Goede Doelen Sint sprak kinderen toe vanuit de studio in Evenementenhal Texel.
De Goede Doelen Sint sprak kinderen toe vanuit de studio in Evenementenhal Texel. Foto: Gerard Timmerman

Goede Doelen Sint

Normaal huisbezoek van de Goede Doelen Sint zat er dit jaar niet in, Lesley en Fabian en vele andere Texelse kinderen konden thuis toch even praten met de goedheiligman. Dit dankzij de rechtstreekse videoverbinding vanuit Evenementenhal Texel.

Het is even wennen, Sinterklaas te midden van een wirwar aan snoeren, stekkers, verborgen microfoons, oortjes, toetsenborden en andere technische apparatuur, die de kinderen via het scherm toespreekt. En ook direct antwoord krijgt van de kinderen. "Het is fantastisch. Veel kinderen zijn een stuk meer ontspannen, dan wanneer ik normaal de huiskamer binnenkom", vertelt de Goede Doelen Sint. "In het Bliedhuus zeiden ze zelfs: "Dit willen we volgend jaar weer zo."

Daar moet Sinterklaas nog even goed over nadenken. "Zelf vind ik het allermooist als ik in de huiskamer bij de kinderen op bezoek ben."

Een jaar of twintig gaat de Goede Doelen Sint elk jaar lang op bezoek bij gezinnen, scholen, het Bliedhuus en andere plekken. Met als hoogtepunt het Pietendorp, een evenement met misschien wel duizend kinderen, vaders, moeders, opa's en oma's. "Dat kan dit jaar helaas niet, eeuwig zonde. Want daarmee haalden we veel geld binnen, dat we aan Texelse goede doelen konden besteden." Zoals vorig jaar Damian, en eerder het Bliedhuus, Hospice Texel, de gymverenigingen en anderen.

In de aanloop naar 5 december dacht Sinterklaas dat de viering er door corona zelfs helemaal bij in zou schieten. Maar hij had buiten zijn vaste techno-Pieten gerekend, zoals de Krimpiet, die zorgt voor geluid-, licht- en andere effecten in de Evenementhal.

Zo werd er met behulp van bestaande apparatuur en andere snufjes in korte tijd een complete studio ingericht, waarmee de Goede Doelen Sint via video- en computertechniek rechtstreeks met de kinderen thuis in verbinding stond. En met digitale kunstgrepen en foto's van de betreffende locatie kon het zelfs zodanig in scène worden gezet, dat het leek alsof de Pieten echt aan de deur kwamen.

Afbeelding