Suppleties bij kust

De suppleties die Rijkswaterstaat volgend jaar bij Texel laat plaatsvinden, bestrijken een groot deel van de Texelse Noordzeekust.

In totaal komen er drie suppleties waarmee in totaal 6,7 miljoen kubieke meter zand is gemoeid. Tussen paal 9 en paal 13 komt een zandsuppletie waarbij één miljoen kubieke meter zand op het strand wordt aangebracht. Bij paal 9 is het momenteel goed te zien dat het strand laag is geworden en dat er bij de duinen erosie heeft plaatsgevonden.


Tussen paal 14,3 en paal 23 komt een grote vooroeversuppletie van 4,2 miljoen kuub zand. Het zand wordt daar voor de kust in zee aangebracht. Hetzelfde gaat noordelijker tussen paal 25,2 en paal 28 gebeuren. Daar komt een vooroeversuppletie van 1,5 miljoen kuub zand.


Rijkswaterstaat liet in 2018 de laatste suppleties bij Texel uitvoeren om de basiskustlijn in orde te houden. Paal 9 was in 2017 voor het laatst aan de beurt. Dat ging toen met horten en stoten, nadat RWS het werk had gegund aan een partij die wel de laagste inschrijver was, maar in de praktijk weinig ervaring met het suppleren van zand bleek te hebben, waarna het werk door een andere partij moest worden afgemaakt.