Wat ik zeggen wou

Andere vliegroute


Wat een verbijsterend bericht lees ik op 4 december, op de voorpagina.

‘Diverse organisaties in De Cocksdorp en Eierland zijn 50.000,- aan het inzamelen om via een kort geding een nieuwe vliegroute voor straaljagers boven de Vliehors alsnog van tafel te krijgen.’


Voor het eerst dat ik hier iets van verneem. Krant noch facebook noch organisaties heb ik daar over gehoord. Terwijl het toch niet niks is. De nieuwe route van straaljagers – geen F-16’s meer maar F-35’’s die nog wat meer lawaai maken – komen als die beschikking doorgaat recht over de Noordkop. Dat is wel een protestje waard, zou ik denken. Maar een inzameling van diverse organisaties, zoals ondernemersvereniging, dorpscommissie, vakantieparken en andere (toeristische) bedrijven in de Noordkop? Is deze zaak niet belangrijk genoeg voor de gemeente? De woordjes ‘alsnog van tafel te krijgen’ intrigeren me.

Ik lees verder. Volgens Piet Standaart, die De Cocksdorp en Eierland begeleidt in de omgang met de beschikking is een kort geding tegen de afgegeven beschikking op het moment het enige dat de organisaties kunnen doen om de nieuwe vliegroute van de baan te krijgen. Een kort geding moet voor de Kerstdagen worden aangespannen en de advocatenkosten worden geschat op €50.000,-.


Nu komt het meest verbijsterende.

Raadslid Cees Hooyschuur vroeg woensdagavond 2 december aandacht voor de kwestie in de raadscommissie omdat de tijd dringt. Hij zei het jammer te vinden dat de gemeente zich tot nu toe afzijdig heeft gehouden in de kwestie. De ontwerpbeschikking werd om 8 augustus gepubliceerd in de Staatscourant en lag tot 17 september ter inzage.


Heb ik zitten slapen? Hebben alle Cocksdorpers en Eierlanders zitten slapen? De Texelse Courant? De gemeenteraad? De wethouder? De burgemeester?

Wethouder Edo Kooiman liet weten dat het afgelopen dinsdag 1 december is besproken in de vergadering van het college.

Mooi op tijd, meneer Kooiman! Mooi op tijd, gemeenteraad! Dit is niet ‘jammer’ maar schandalig. De beschikking is inmiddels op 14 november aangenomen. Het lijkt mij dat die 50.000 Euro weggegooid geld zullen zijn.

Het bericht eindigt met de mededeling van de wethouder dat de burgemeester zich in de kwestie gaat verdiepen.

Waarom denk ik nou dat dat niet echt een geruststelling is?


Jan Heemskerk,

De Cocksdorp