Gerard Kruithof (links) in de Strandhopper van Stichting Integratie Gehandicapten Texel en Huub Burgers, die er zelf eentje aanschafte.
Gerard Kruithof (links) in de Strandhopper van Stichting Integratie Gehandicapten Texel en Huub Burgers, die er zelf eentje aanschafte. Foto: Gerard Timmerman

Tweede Strandhopper bij Paal 28 in gebruik

Met de aanschaf van een tweede elektrische Strandhopper, gestationeerd bij strandpaviljoen Paal 28, heeft Stichting Integratie Gehandicapten Texel (SIGT) het strand voor mensen met een fysieke beperking een stuk toegankelijker gemaakt.

Het gaat om de 'TerrainHopper' uit Engeland, door SIGT omgedoopt in "Strandhopper". Nadat het eerste strandvoertuig in juli op paal 17 in gebruik werd genomen, is dit de tweede Strandhopper op Texel. Ze zijn een aanvulling op de vier Cadweazles die SIGT in 2012 en 2013 in gebruik nam.

De Strandhoppers zijn uitermate geschikt voor het strand. Dat blijkt tijdens een proefrondje door Gerard Kruithof en door Huub Burgers, uit de Prins Hendrikpolder. Burgers was er eerder dit jaar dermate enthousiast over, dat hij er zelf een heeft aangeschaft.

Uitgerust met vier brede wielen met banden met kammen die niet onderdoen voor een bescheiden trekker en met elk hun eigen aandrijving. Ze ploegen ook door het mulste zand het strandslag op en af. De besturing verloopt gebruiksvriendelijk via twee joysticks. Solide uitgevoerd en stabiel in het gebruik en uitgerust met een comfortabele stoel.

Ze rijden op z'n snelst 8 kilometer per uur, wat aanzienlijk sneller is dan wandelen. Dankzij de elektrische aandrijving zijn ze vrijwel geruisloos. Het voertuig beschikt over geavanceerde accu's. Volgeladen kan er een afstand van 35 kilometer mee worden afgelegd.

De aanschaf van de Strandhoppers vergde een stevige investering. Per stuk €23.000,-. Dit bedrag werd gefinancierd door SIGT zelf, en dankzij bijdragen uit het Coöperatiefonds van de Rabobank, TESO, VVV, De Krim, Garage Dros, het Texelfonds, STIFT, Samen één Texel, de Rotary, Stichting Groene Kruis en de gemeente.
Bij de officiële ingebruikname zaterdagmiddag bij Paal 28 overhandigde Kruithof de contactsleutels aan bedrijfsleider Christa van Rijsewijk (foto links). Met haar team beheert ze de Strandhopper en behartigt ze de verhuur kosteloos.
De Strandhoppers kunnen worden gehuurd via de website van SIGT en kunnen worden gereserveerd bij Paal 17 en Paal 28. De kosten zijn per uur €20,-, voor twee uur €30,-. Het advies ze minimaal drie dagen van tevoren te reserveren. Meer informatie op www.sigttexel.nl.
SIGT behartigt belangen van mensen met een beperking op Texel en geeft organisaties gevraagd en ongevraagd advies over verbetering van de toegankelijkheid van openbare gebouwen en andere voorzieningen. De twee Cadweazles blijven staan bij de de paviljoens, maar de twee die over zijn worden elders op Texel ingezet.


Afbeelding