Berry Lussenburg: "Cabaret kan prikkelen en verbazen en het kan ook spannend zijn wanneer het ‘schuurt’ tegen ‘heilige huisjes’.
Berry Lussenburg: "Cabaret kan prikkelen en verbazen en het kan ook spannend zijn wanneer het ‘schuurt’ tegen ‘heilige huisjes’. Foto: Jeroen van Hattum

Variatie van Texel spreekt me zeer aan

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Na mijn deelname aan het Leids Cabaretfestival in 2001 en een korte tournee met Sara Kroos heb ik zes avondvullende cabaretvoorstellingen geschreven en gespeeld. Op mijn eerste programma na, heb ik de andere vijf allemaal mogen spelen in, toen nog Klif 12. De vorige eigenaar van het theaterrestaurant, Cor van Heerwaarden, boekte elk nieuw programma van mij. Ik was daar bijzonder blij mee, want het Texels publiek was mij altijd goed gezind! Het klinkt wat slijmerig, maar dat is het absoluut niet wanneer ik zeg dat ‘Klif 12’ bij mijn top vijf van fijnste theaters behoorde in de 15 jaar toeren door Nederland. Daarbij opgeteld nog acht edities Broadway waar ik mocht spelen en de band met Texel was voor mij compleet. Vervolgens kwam het theaterrestaurant te koop te staan. Jeroen, mijn echtgenoot, is een horecaman, ik een theaterman. De combi was geboren. Na het eerste ei dat werd gelegd op Gran Canaria in december 2015, hebben we uiteindelijk in april 2017 de zaak overgenomen en omgedoopt tot ‘De Toegift’. Ik hou mij daar bezig met onze gasten en doe (deels) de administratie. Daarnaast programmeer ik de theatervoorstellingen en sta ik met veel plezier ook zelf nog op het podium!


Wat is het mooie aan cabaret?

Cabaret kent vele vormen. Verhalend, fysiek, muzikaal of nonsens om er een paar te noemen. Maar ook ‘maatschappijkritisch’. Ik hou van vele vormen, maar die laatste spreekt mij het meest aan. Ik zou mijn zes programma’s ook als zodanig willen omschrijven. Cabaret kan je laten huilen van de lach, maar ook van ontroering. Het kan prikkelen en verbazen. Het kan ook spannend zijn wanneer het ‘schuurt’ tegen ‘heilige huisjes’, gewoontes of beladen thema’s. Vind ik mooi.


Wanneer ik iets van ‘heimwee’ voel ga ik even naar de HEMA

Wat heb je eerder voor werk aan de overkant gedaan?

Heel lang geleden ben ik een aantal jaren kermisexploitant geweest. Als kind was ik gek op kermis en in 1977 rolde ik daar in. Vanaf 1989 tot medio 2017 diverse kantoorfuncties waaronder die van front- en backofficemedewerker gehad bij een groot bedrijf in Schiedam. Eerst fulltime, maar de laatste 15 jaar parttime gecombineerd met mijn tournees nadat ik in 2001 de theaterwereld inrolde. Ik besef ineens hoe vaak ik ‘aan de rol ben geweest’!


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

In een ‘normaal seizoen’ hebben we (gelukkig) niet zoveel vrije tijd. Maar als we kunnen, gaan we graag wat wandelen en doen we drankje/hapje bij De Kombuis, Gastropaviljoen XV, De Rog of Kaap Noord. Of natuurlijk bij één van de vele andere geweldige horecazaken die Texel rijk is!


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Nu moet ik oppassen, we hebben een business! Gekkigheid natuurlijk (part 1). Ik ervaar de mensen als vriendelijk, meelevend en ondernemend. ‘Al mag ik natuurlijk nooit generaliseren..’.


Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De variatie die Texel biedt spreekt mij zelf erg aan. Dat betreft dan natuurlijk de natuur, gevarieerd als deze is op Texel, maar ook de eigen identiteiten die de zeven dorpen hebben. Sorry, het lijkt een gestolen promo, ongegeneerd van de VVV-site geplukt, maar ik meen het. Het spreekt mij erg aan en hoop dan ook dat dit zo zal blijven. O en de HEMA in Den Burg. Mag ook blijven zoals het is. Wanneer ik iets van ‘heimwee’ voel ga ik even naar de HEMA. Ruikt net als iedere andere vestiging. Even snuiven en ben weer ‘even terug in Vlaardingen’. Gekkigheid natuurlijk (part 2).


Wat zou er op Texel anders mogen?

Vind ik een lastige vraag. Ik woon hier relatief kort en ben erg gelukkig op Texel. Dus voelt een beetje als ‘wie ben ik om..’. Misschien wat (meer) aandacht voor nieuwe ‘tweede huiseigenaren’ van de overkant die slechts een paar dagen per maand gebruik van hun woning maken? Veel ‘onbewoonde’ woningen kunnen ‘sfeerbepalend’ worden in een straat of dorp.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Wederom een vraag waarbij het duidelijk wordt dat ik meestal met onze eigen zaak bezig ben. Niet uit desinteresse, maar omdat ik dat nu eenmaal graag doe en ook, ook omdat het moet natuurlijk. Laten we aandacht geven aan het niet verslappen van aandacht. Aandacht voor balans tussen natuur en recreatie, toerisme. Maar ook voor elkaars belangen.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Er zijn ongetwijfeld veel mensen die een pluim verdienen, maar ik hou het even dicht bij huis. Sinds wij hier in 2017 neerstreken en zeker dit ‘Coronajaar’ worden wij gesteund, geadviseerd en fysiek geholpen door onze verschillende overburen. Dus zonder anderen tekort te doen; zij verdienen een extra grote pluim!


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Nagenoeg iedereen verdient, direct of indirect zijn boterham met het toerisme. Wij voor een groot deel ook. Wij zijn er dus erg blij mee. Maar we zullen moeten blijven streven naar een goede balans. Een balans tussen wat we als Texel aankunnen en aan willen kunnen. Een balans zoals eerder omschreven.


Hoe ga je om met de coronacrisis?

Dat is wisselend. Na het ‘wegwuiven’ in februari, het besef van de ernst in maart en een ongekende 11 weken eerste lockdown volgde gelukkig een hele drukke zomer. Als gevolg van alle restricties en het naleven daarvan was ‘Corona’ er nog elke dag maar er was positieve afleiding, zeg maar. Nu vind ik het lastig. Vooral de voortdurende onzekerheid over de heropening van de horeca, zeker met het oog op de Kerst vind ik zwaar.


Wat doe je over vijf jaar?

Gezien de vorige vraag weet ik nauwelijks wat ik volgende week doe, maar ik hoop over vijf jaar nog altijd met Jeroen en ons team De Toegift te mogen runnen! Genieten van onze gasten die ons restaurant en theater meer en meer weten te vinden en van de vele theatervoorstellingen en alle andere ‘belevenissen'. En nog zelf optreden natuurlijk!


Volgende 'Eiland Van...'?

Irisabella Bakker. Zij is veelzijdig en actief op vele fronten. Van het runnen van haar eigen bedrijf, het penningmeesterschap bij het Texels Ondernemers Platform tot het optreden met haar acapella trio Anyway. Eens kijken hoe ‘haar eiland er uit zal zien..'.