De installatie van Schermer bij de proef van TNO in het Oostvoornse Meer.
De installatie van Schermer bij de proef van TNO in het Oostvoornse Meer. Foto: Nicol Schermer

"Zien wat golven doen bij zonnepanelen"

Texel4Trading van Nicol Schermer uit Den Burg doet in Zuid-Holland mee met een proef van TNO om te testen wat de invloed is van water op drijvende zonnepanelen.

Het is een internationale proef waarvoor drie ondernemingen drijvende systemen met zonnepanelen hebben geleverd. Een uit Portugal, een uit Spanje en het bedrijf van Schermer. Zij werden eerder dit jaar door TNO en partners gekozen uit een lijst van twaalf kandidaten. Voor Schermer is het de vierde drijvende installatie met zonnepanelen; de eerste ligt bij de rioolwaterzuivering van Everstekoog tussen Den Burg en De Koog, de tweede bij De Krim en de derde in Duiitsland. De installatie bij Everstekoog was de eerste met drijvende zonnepanelen in Nederland. Het Texels bedrijf is al 14 jaar actief in de duurzame energie.


De proef moet volgens Schermer uitwijzen wat de zonnepanelen doen bij golven van meer dan een meter hoog. De proef moet laten zien hoe robuust de drijvende systemen zijn bij golven en harde wind, er wordt gekeken naar de energieopbrengst en de effecten van installaties op het onderwaterleven en de biodiversiteit. De proef moet uitwijzen welke verdere ontwikkelingen nodig zijn om op termijn drijvende zonnepanelen aan te brengen op zee in de buurt van windmolenparken.

Fieldlab

De drie systemen met drijvende panelen liggen in het Oostvoornse Meer (nabij de Rotterdamse Maasvlakte), een recreatiegebied dat deels is ingericht als ‘Fieldlab’ (onderzoekslocatie) om innovatieve projecten in de praktijk te testen. Dan gaat het volgens de gemeente Westvoorne om duurzame initiatieven op het snijvlak van economie, wetenschap, natuur en recreatie. Van Schermer drijft er een installatie met 138 panelen op het Oostvoornse Meer. De proef wordt uitgevoerd door onderzoeksinstituut TNO in samenwerking met het petrochemische bedrijf SABIC, het Noorse energiebedrijf Equinor en de gemeente Westvoorne waar het Fieldlab onder valt.


De panelen van Schermer liggen tot september 2021 op de onderzoekslocatie. Hij zegt er trots op te zijn om als Texels bedrijf met de internationale proef mee te mogen doen. Daar zijn verder ook maritiem onderzoeksinstituut MARIN en Hogeschool Zeeland bij betrokken. MARIN bekijkt het technische deel van de proef (mechanische dynamica) en Hogeschool Zeeland bekijkt de ecologische kanten. Schermer: “Naast de test met ons nieuwe drijflichaam testen we ook verschillende modules van diverse fabrikanten om te zien wat de effecten zijn en de invloed is van water op PV-panelen en welke modules daar het beste in functioneren.” De komende maanden moet blijken wat er allemaal wel en niet functioneert in de praktijk, afhankelijk van de (weers)omstandigheden.


Volgens TNO is er op het moment nog te weinig kennis over het effect van wind en golven op de prestaties van zonnepanelen en over de ecologische effecten, waardoor de proef op het Oostvoornse Meer wordt gehouden. Drijvende zonne-energie gaat volgens het onderzoeksinstituut naar verwachting op termijn een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie in Nederland.” In 2050 wordt in Nederland een tweehonderd gigawattpiek (GWp) aan opgewekte zonne-energie voorspeld, waarvan 25 GWp op de binnenwateren en 45 op zee.” Op het moment wordt in Nederland tegen de negen gigawattpiek aan zonne-energie opgewekt.