Evert Rikkenberg, Henk Pennings en Corine Rikkenberg van Zuivelboerderij Texel bij hun mobiele winkel "Zuivel onder de luifel".
Evert Rikkenberg, Henk Pennings en Corine Rikkenberg van Zuivelboerderij Texel bij hun mobiele winkel "Zuivel onder de luifel". Foto: Gerard Timmerman

De boer op met kar:

Zuivel onder de luifel

“Zuivel onder de luifel”. De naam van de verkoopkar waarmee Zuivelboerderij Texel (Rikkenberg Melkvee, Schorrenweg 39) de boer op gaat. Vanaf komende maandag staat de wagen met verse eigengemaakte zuivelproducten bij Albert Heijn.

Zuivelboerderij Texel startte ruim twee jaar geleden met het verwerken van eigen melk tot zuivel. De familie Rikkenberg (Evert Rikkenberg en partner Monique Barhorst, Corine Rikkenberg en Henk Pennings, geholpen door stagiair Djustin Zoetelief, zaterdaghulp Ivan Leijstra en Henks moeder Christien) maakt onder meer eigen yoghurt, kwark, skier (hangop op sien tessels), karnemelk, boter, kefir en (chocolade)melk. Ze verkopen hun zuivel vanuit de eigen boerderijwinkel aan de Schorrenweg. Daarnaast leveren ze aan enkele Texelse hotels (onder andere De Pelikaan, Hotel Texel en de Lindeboom) en winkels (onder andere Plus Hooijschuur, Smakelijk & Meer, Spar Dennenoord en De Bevoorrading).

“Inmiddels is het tijd voor een nieuwe mijlpaal in het bestaan: een eigen zuivelkar, “Zuivel onder de Luifel”. Met deze verkoopkar gaan we op de maandagen in Den Burg onze zuivel verkopen. Helaas (nog) niet op de maandagmarkt vanwege de beperkte ruimte (verbouwingen, herinrichting, corona regels), maar wel op de standplaats bij Albert Heijn. Vooralsnog elke maandag en als blijkt dat daar behoefte aan is, straks vaker, en mogelijk ook in andere dorpen."

Dat laatste is nog even toekomstmuziek, want bij Rikkenberg pakken ze de zaken stap voor stap aan. Evert, verantwoordelijk voor de melkveehouderij: “Toen mijn vader (Dirk Rikkenberg) en ik het melkveebedrijf deden, en Corine aangaf dat ze in het bedrijf wilde, moest er wel iets bij. Kaas en ijs werden op Texel al gemaakt, wij hebben gekozen voor zuivel. Lokaal produceren en verkopen past in de ambitie om bij te dragen aan een duurzame wereld en de belangstelling voor lokale producten groeit.”

Corine, verantwoordelijk voor de zuivel: “Onze winkel (geopend op woensdag van 10:00 tot 12:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 12:00 en van 16:00 tot 18:00 uur) loopt boven verwachting. Zelfs in deze tijd komen er best veel mensen. Om de productie te verhogen zijn we nu bezig om de verwerkingsruimte voor zuivel uit te breiden.”

Evert: “We werken stap voor stap. Er komt best veel bij kijken. Qua organisatie, om het in te passen in het bedrijf, en er zijn ook stevige investeringen mee gemoeid. Dan heb je nog de huisstijl, certificering en allerlei andere zaken die veel tijd en aandacht vergen.”

Zichtbaar is dat aan de verkoopkar veel zorg is besteed. Van binnen en zeker ook aan de buitenkant. Zelfs een rijdend kunstwerk. De wagen is aan alle kanten beschilderd door Marjan Brouwer uit Oosterend. Haar bijzondere stijl van schilderen kom je op steeds meer plekken op het eiland tegen.

Afbeelding