Plekken met meldingen van de vogelgriep.
Plekken met meldingen van de vogelgriep. Foto: NVWA

Vogelgriep lijkt mee te vallen

De nieuwe vogelgriep (H5N8) die een paar weken geleden uitbrak onder trekvogels en kippen lijkt op Texel vooralsnog mee te vallen.

Volgens een kaart die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft gepubliceerd is op het eiland tot nu toe één melding gedaan van een dode brandgans die positief met het virus besmet bleek te zijn. Dat was begin november. Volgens bioloog Mardik Leopold van Wageningen Unversity lijkt het er inderdaad op dat vogels in de natuur er goed vanaf komen. "De vogelgriep wordt momenteel meer waargenomen bij kippen in kippenschuren." Volgens Leopold worden de ontwikkelingen wel nauwlettend in de gaten gehouden, omdat besmettingen met het vogelgriepvirus ook zomaar toe kunnen nemen. Hij wijst erop dat er gemiddeld om de paar jaar wel vogelgriep uitbreekt onder vogels en kippen en dat afhankelijk is van het virus welke soorten worden getroffen en in welke mate. Deze keer zijn het bij de trekvogels voornamelijk de brandganzen die aan de beurt zijn.


Mensen die op eenzelfde plek één of twee dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden, wordt verzocht dat te melden bij het Dutch Wildlife Health Centre (www.dwhc.nl) van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Als op eenzelfde plek drie of meer dode eenden, zwanen of ganzen worden gevonden, moet dat gemeld worden bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten, tel 045-54 63 188. Dode hobbykippen of hobbyvogels kunnen bij de dierenarts worden gemeld.