Kogerstraat niet blij met andere plaats voor kombord Den Burg

Bewoners van de Kogerstraat in Den Burg zijn niet blij met de plannen van het college om het kombord langs de Akenbuurtsweg te verplaatsen naar de ingang van de Kogerstraat.

In de straat leeft de vrees dat de Kogerstraat daardoor alsnog een ontsluitingsweg in plaats van een erftoegangsweg gaat worden en dat het ook niet veiliger gaat worden op de kruising van de Kogerstraat en de Akenbuurtsweg. Ireen Boekel, bewoonster van de Kogerstraat, verwoordde woensdagavond tijdens de commissievergadering de zorg dat verkeer vanaf de Akenbuurtsweg straks met hogere snelheid de Kogerstraat inrijdt.

Volgens wethouder Edo Kooiman (verkeer) is de gedachte van het college juist dat verkeer dat over de Akenbuurtsweg langs Den Burg rijdt, straks wordt ontmoedigd om de Kogerstraat in te rijden. Dat moet gebeuren als de snelheid op de Akenbuurtsweg na het weghalen van het kombord omhoog gaat van 50 naar 60 kilometer per uur (want geen bebouwde kom meer) en ook de voorsorteerstrook ter plekke eruit gaat. Volgens Boekel gaat het college met de beoogde verplaatsing voorbij aan eigen beleid in het wegencategoriseringsplan en het verkeers- en circulatieplan voor Den Burg dat in februari door de raad werd vastgesteld. De pijn zit hem dan met name in de zorg dat de Kogerstraat door het verplaatsen van het kombord toch een ontsluitingsweg voor Den Burg wordt in plaats van een erftoegangsweg. Wethouder Kooiman liet weten dat er bij de toegang van de straat nog duidelijk wordt gemaakt dat de Kogerstraat een erftoegangsweg is waar een snelheid van 30 km per uur geldt.

Boekel kreeg bijval van Dries Veltkamp (PvdA) in de opmerking dat het college voorbij gaat aan eigen beleid in het wegencategoriseringsplan en het verkeers- en circulatieplan voor Den Burg. Hij had de indruk dat het college aan de late kant was met de plannen en hij vond dat het voorstel nogal overhaast was voorbereid en rammelend overkwam. De besluitvorming over het kombord (plus nog een paar andere nieuwe komborden) is in de raadsvergadering van 16 december.