Voldoende draagvlak

Ondernemersfonds?


Is er voldoende draagvlak bij ondernemers? Wordt de reclamebelasting besteed aan doelen die stroken met het gemeentebeleid? Vragen te over bij de bespreking van het voorstel om het convenant met Winkelhart van Texel over het ondernemersfonds met vijf jaar te verlengen


Het convenant dat de gemeente reclametax int bij bedrijven in Den Burg ten bate van de ondernemersvereniging Winkelhart van Texel, is in 2018 ingesteld om een eind te maken aan de tijdverslindende situatie dat het bestuur bij winkeliers moest “collecteren” voor contributie. Die werd voortaan door de gemeente als “reclamebelasting” opgelegd, geïnd en overgemaakt aan Winkelhart. Terugkijkend stelde voorzitter en inspreker Donald de Vrind vast dat met de opbrengst heel wat was gerealiseerd. “Mooie sfeerverlichting, bloembakken bij de entree van Den Burg, bijdragen aan zomermarkten, etc, etc. Maar ook de constatering dat drie jaar eigenlijk te kort is om dingen te bereiken. “Het bestuur wil graag verder.”

Ook de meeste leden, althans díe ondernemers die present waren op de ledenvergadering. De Vrind gaf toe dat de opkomst beneden verwachting was. Ondanks dat het bestuur er via sociale en andere media veel aandacht voor had gevraagd. Mogelijk door corona en het feit dat niet iedereen de digitale weg wenst of weet te bewandelen.

"Wordt dit nu gedragen door de leden of niet?", informeerde Veronne Koot (TB) naar het draagvlak. "Ik heb geen onderzoek gezien naar de acceptatie van de reclamebelasting." De Vrind: "Als bestuur hebben we te dealen met de leden die zich uitspreken." Zijn opmerking dat slechts een zeer beperkte groep ondernemers tegen is, werd in twijfel getrokken door Anneke Visser (PvdA). "Een kwart van de stemmen tegen vind ik niet zoveel draagvlak." Dat corona de inkomsten bij menig winkelier heeft gedrukt, doet er geen goed aan. De Vrind zegde toe de opbrengst die niet is uitgegeven, terug te geven aan de leden.

Rikus Kieft (GL) stelde vast dat de raad bij een vervolg, meer concreet moet zijn bij het vragen van informatie. Wordt vervolgd.