Raad in maag met spookslaapplaatsen

De gemeenteraad zit in de maag met een raadsbesluit van 26 juni 2019 dat 'spookslaapplaatsen' niet meer mogen verplaatst.

Dat besluit is momenteel een hindernis voor de plannen van de familie Hooyschuur om aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp (op de plek waar voorheen de Plus zat) een hotel van met 32 hotelkamers en 5 kamers personeelsverblijf te realiseren. De 65 benodigde slaapplaatsen moeten van de oude sleep-in Klabam aan de Pontweg bij De Koog komen, maar die slaapplaatsen staan te boek als 'spookslaapplaatsen'. Klabam brandde op 14 juni 1977 af, werd recreatief nooit herbouwd, maar de bedden bleven op papier wel bestaan.

VVD, GroenLinks en Texel 2010 stonden woensdagavond tijdens een commissievergadering op het standpunt dat de besluitvorming van 26 juni 2019 de ontwikkelingen in De Cocksdorp en De Koog niet in de weg mogen staan. Jur Schuiringa (VVD) sprak van een wijziging van het bestemmingsplan om via een sluiproute de verplaatsing van de 65 spookslaapplaatsen alsnog mogelijk te maken.

D66 en CDA waren faliekant tegen het omzeilen van de besluitvorming van 2019. Astrid van de Wetering (D66) herinnerde eraan dat de raad bewust een stop op de verplaatsing van spookslaapplaatsen had gezet om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen. Volgens haar kon het beleid net zo goed meteen de prullebak in als er nu toch andere beslissingen zouden worden genomen.

Het lastige aan de kwestie is dat de familie Hooyschuur al een tijd bezig is met de plannen voor het hotel sinds huizenbouw op de open plek van de supermarkt aan de Kikkertstraat afketste. In 2018 werd al eens een principe-verzoek ingediend (en gehonoreerd) door het college, maar dat was met bedden van de Klabam en een verblijf aan de Limietweg. De laatste viel weg na verkoop aan een derde partij, waardoor de plannen moesten worden gewijzigd.

Tussendoor kwam de stop op de verplaatsing van spookslaapplaatsen en het indienen van een aanvraag bij de gemeente duurde langer dan gepland, omdat de gemeente aanvullende stukken wilde hebben. Wethouder Edo Kooiman adviseerde de raad om met een amendement op het collegevoorstel te komen als er behoefte is om een sluipweg te bewandelen. Raadslid Rikus Kieft (GroenLinks) vroeg zich hardop af of de besluitvorming van 26 juni 2019 ook bedoeld was om ontwikkelingen die leiden tot verbetering te voorkomen. Volgens hem was dat niet het geval en dat gaf bij hem de ruimte om voor een verplaatsing te zijn.