Commissaris van de Koningin Arthur van Dijk (rechts) beëdigt Dirk Kuip als hulpstrandvonder.
Commissaris van de Koningin Arthur van Dijk (rechts) beëdigt Dirk Kuip als hulpstrandvonder. Foto: Gemeente Texel

Commissaris van de Koningin Arthur van Dijk beëdigt Dirk Kuip als hulpstrandvonder

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft Dirk Kuip uit De Koog in het provinciehuis beëdigd als hulpstrandvonder. Hij heeft het strand van paal 14 tot paal 20 bij De Koog onder zijn hoede.


De vacature ontstond na het plotselinge overlijden van hulpstrandvonder Maarten Jan Boon, één van vele generatie hulpstrandvonders in zijn familie. Vanuit de erfgenamen was er geen interesse hem op te volgen. De Commissaris overhandigde een officiële dankbetuiging voor de familie Boon, als dank voor zijn inzet als hulpstrandvonder.

Ome Piet

Ook de familie Kuip heeft historische banden met de strandvonderij. Dirk: “Mijn ome Piet was ook hulpstrandvonder. Dat zat zo: de vader van Duw en Han Maas was het. Als hij zou worden opgevolgd, moest het wel een goede bekende zijn. Toen werd ome Piet het. Die kwam overigens nooit op het strand. Dat was trouwens van De Koog tot de Slufter. Zíjn opvolger Klaas Uitgeest des te vaker.

Wel bijzonder dat het ambt nu weer terug is in de familie. Ik vind het heel leuk om te doen. Alleen al het feit dat je daar mag zijn. Ik maak in principe elke morgen een rondje. Ik neem wat aangespoelde rommel mee en soms is er wat te zien. De ene keer een dooie zeehond en, zoals vanmorgen, een levende.”

Op het erf van de boerderij waarbij we vroeger woonden lag regelmatig strandhout. Een hele wal van mijnstutten. Daar speelden we op. De binding met het strand heb ik al van toen ik strandhuisjes verhuurde. In die zin ging ook een wens in vervulling. Ik doe dit met veel plezier en overtuiging. Uiteindelijk ben ik voor dit stuk strand de ogen en oren van de gemeente, voor als er wat bijzonder aanspoelt. Dat kan van alles zijn, zoals een walvis.”

Jutters

Moeten jutters op hun hoede zijn? "Het gaat om zaken die van waarde zijn. Denk aan de tanden of ambergris van een walvis of een deklast. Als iemand met een losse plank langs komt, hoeft ie voor mij niet te vrezen.”

De Texelse strandvonderij is opgedeeld in zes gebieden, er zijn zes hulpstrandvonders en één hoofstrandvonder: de burgemeester. Een hulpstrandvonder staat dag en nacht klaar voor het geval er op zee iets gebeurt en er spullen dreigen aan te spoelen aan de Texelse kust. Waardevolle spullen worden geborgen en de eigenaar wordt gezocht. Als die niet te traceren is, verkoopt de gemeente de spullen openbaar. De hulpstrandvonders mogen met de auto of trekker op het strand rijden.

Kuip maakte al kennis met de grilligheden van de kust. "Ik raakte dinsdag bij paal 17 vast in het drijfzand. Gelukkig was mijn zoon Wouter met de trekker snel ter plekke om me te ontzetten en was er geen schade.” Een fotograaf bleek nóg sneller.

Afbeelding