Dorpskern wordt mogelijk verlost van beperkingen van stiltegebied

Dorpskernen maken in de toekomst mogelijk geen deel meer uit van stiltegebieden als ze daar nu volledig in zijn opgenomen.

Dat valt op te maken uit een brief die het college aan de raad heeft gestuurd. Aanleiding is de nieuwe Omgevingsverordening NH2020 die Provinciale Staten van Noord-Holland een paar weken geleden heeft vastgesteld. Daarin wordt beschreven waar de provinciale stiltegebieden liggen en dat zijn er ook een paar op Texel waar Oosterend, Den Hoorn en De Waal deel van uitmaken.

Recent bleek dat als gevolg van de verordening en een door Provinciale Staten aangenomen motie van de Partij voor de Dieren een volledig vuurwerkverbod voor de drie dorpen van kracht is geworden. Ook ontheffingen daarvoor zijn niet meer mogelijk. Het onderdeel zijn van een stiltegebied kan met een beetje pech echter ook op diverse andere manieren invloed krijgen op het dagelijks leven en activiteiten in de dorpen en dat is volgens het college niet de bedoeling.

Burgemeester en wethouders hebben bij de provincie laten weten dat dorpskernen als Oosterend, De Waal en Den Hoorn geen onderdeel zouden moeten zijn van een provinciaal stiltegebied om niet-realistische situaties te voorkomen. Volgens de brief aan de raad ziet de provincie dat ook in. "Die gaat daarom beoordelen of zij dorpskernen niet langer deel kunnen laten uitmaken van het stiltegebied en of de begrenzing van het stiltegebied om de dorpen heen kan worden gelegd."


Een woordvoerder van de provincie Noord-Holland bevestigt dat er naar de dorpskernen wordt bekeken. "Gedeputeerde Staten is aan het bekijken hoe de bestaande regels voor stiltegebieden in de tegenwoordige tijd passen." Bedoeling is dat Gedeputeerde Staten in de loop van 2021 een actualisatie van stiltegebieden vaststellen. Stiltegebieden waren bij de provincie eerst onderdeel van de Provinciale Milieuverordening, maar die is onderdeel geworden van de nieuwe Omgevingsverordening NH2020.