Overlast dreigt door andere vliegroute

Diverse organisaties in De Cocksdorp en Eierland zijn €50.000,- aan het inzamelen om via een kort geding een nieuwe vliegroute voor straaljagers boven de Vliehors alsnog van tafel te krijgen.

De nieuwe route dreigt ernstige gevolgen voor de Noordkop te krijgen. Straaljagers die oefenen boven de Vliehors vliegen nu nog aan via de Waddenzee, waarna ze via de Noordzee weer vertrekken. Volgens een beschikking die de Inspectie Leefomgeving en Transport op 14 november heeft afgegeven, mogen de straaljagers straks vanaf de andere kant via de Noordzee aanvliegen naar de Vliehors. Dan vliegen ze in de richting van de Noordkop waardoor het risico bestaat dat de geluidsoverlast in De Cocksdorp en Eierland fors gaat toenemen.

De andere vliegroute (plus de verplaatsing van een aantal targets op de Vliehors) komt volgens Defensie nog voort uit de beschieting van de verkeerstoren op de Vliehors in 2013. In De Cocksdorp leeft het gevoel de nieuwe aanvliegroute via de Noordzee ook wel zo handig uitkomt om meer NAVO-oefeningen op de Vliehors te laten plaatsvinden. Dat is een van de weinige plekken in Europa waar Defensie kan oefenen met beschietingen en bombardementen.

Volgens Piet Standaart, die De Cocksdorp en Eierland begeleidt in de omgang met de beschikking, is de impact groot. "De straaljagers trekken nu na een oefening boven de Vliehors boven de Noordzee op naar een andere vlieghoogte. Daar hoor je niet zoveel van. Straks is de kans groot dat dat optrekken gebeurt boven de Noordkop met geluidsoverlast voor bewoners en gasten als gevolg. Er is een uitwijkzone van vijf mijl boven het eiland, waardoor de geluidsoverlast zich tot aan de Ruigedijk kan voordoen. En F-35's maken meer herrie dan een F-16." De verandering kan eveneens gevolgen krijgen voor de activiteiten op het vliegveld.

Volgens Standaart is een kort geding tegen de afgegeven beschikking op het moment het enige dat organisaties in De Cocksdorp kunnen doen om de nieuwe vliegroute van de baan te krijgen. Dan gaat het onder meer om de ondernemersvereniging, de dorpscommissie, vakantieparken en andere (toeristische) bedrijven in de Noordkop. Een kort geding moet vóór de kerstdagen worden aangespannen en het vergt naar verwachting €50.000,- om de advocaatkosten te kunnen betalen.

Raadslid Cees Hooyschuur vroeg woensdagavond aandacht voor de kwestie in de raadscommissie, omdat de tijd dringt. Hij zei het jammer te vinden dat de gemeente zich tot nu toe afzijdig heeft gehouden in de kwestie. De ontwerpbeschikking werd op 6 augustus gepubliceerd in de Staatscourant en lag tot 17 september ter inzage. Wethouder Edo Kooiman liet weten dat het onderwerp afgelopen dinsdag is besproken in de vergadering van het college en dat de burgemeester zich in de kwestie gaat verdiepen.