'Second opinion' naar onderzoek college leidt tot verdeeldheid

De politieke partijen verschillen van mening over de omgang met een analyse die het college laat maken van de nieuwe tekorten op De Tuunen en Den Burg Zuid en andere grondexploitaties op Texel.

Texels Belang, VVD, CDA en Texel 2010 willen bij voorbaat een externe partij laten meekijken naar de uitkomst van de analyse die in februari wordt verwacht. In de ogen van D66, PvdA en GroenLinks is dat echter bij voorbaat al een soort van wantrouwen in de analyse die het college nog moet opstellen. Zij vonden het een stap een te ver gaan om nu al om een 'second opinion' te vragen.

Fractievoorzitter William Witte (Texels Belang) zag dat niet zo en stelde dinsdagavond tijdens de commissievergadering dat het laten meekijken van een externe partij juist past bij transparantie en helpt om zoveel mogelijk adviezen te krijgen. Volgens het voorstel van TB, VVD, CDA en Texel 2010 zou de rekenkamer van de Waddeneilanden geschikt zijn om als externe partij mee te kijken.

Of het zover komt, is afhankelijk van de besluitvorming in de raadsvergadering van 16 december. Wethouder Edo Kooiman vroeg de partijen om het college eerst even een beetje te ruimte te geven om in beeld te brengen hoe de tekorten op de projecten in Den Burg zijn ontstaan en te wachten op de uitkomst van de analyse. Texel 2010 gaf tijdens de commissievergadering aan mogelijk toch niet aan het voorstel mee te doen. De gemeente kende in november 2019 een tekort van €1,5 miljoen op De Tuunen, Den Burg Zuid en Den Burg Centrum en daar kwam vorige maand een nieuw tekort van €700.000,- op De Tuunen en Den Burg Zuid bij.