Zeehond op het strand, hoe zat het ook alweer?
Zeehond op het strand, hoe zat het ook alweer? Foto: Ecomare, Salko de Wolf

Er ligt een jonge zeehond op het strand. Wat te doen en wat niet?

Het geboorteseizoen van de grijze zeehonden komt er hier weer aan. Om onnodig dierenleed te voorkomen is het belangrijk dat iedereen weet wat te doen als er een pup op de kant ligt. Ecomare zet het op een rijtje.


Als er een jonge zeehond op het strand of de dijk op Texel, dan geldt: blijf op verrekijkerafstand van de zeehond, hou honden aan de lijn en ver van het dier,
bel als je je zorgen maakt over het welzijn van de pup naar Ecomare via 317741.

Niet elke jonge zeehond heeft hulp nodig. Daarom beoordelen de dierverzorgers van Ecomare eerst de situatie voor ze besluiten of ze een pup meenemen naar de opvang. Ze kijken naar de toestand van het dier, naar de waarschijnlijkheid dat de moeder ervoor zorgt, naar de plek waar hij ligt. Als ze inschatten dat de moeder terug zal komen om de pup te zogen of, als de zoogtijd voorbij is, dat de zeehond voor zichzelf kan zorgen, dan laten ze hem liggen. Ze komen wel regelmatig controleren hoe het met het dier gaat. De zeehond wordt dan met een kleur gemarkeerd, zodat bekend is dat het dier gezien is en onder observatie wordt gehouden. Buiten Texel gebeurt dit door zeehondenwachters van de andere opvangcentra.

Zeehondenmoeders laten hun jong soms lang alleen. Het volwassen dier gaat jagen en komt vanzelf terug naar het jong. Dit gebeurt met name bij grijze zeehonden, omdat de pups van deze soort de eerste weken niet te water gaan. Ook na de zoogtijd liggen pups nog dagenlang op het droge. De moeder heeft het jong verlaten, de pup teert op de vetreserves. Na de zoogtijd van een maand is het zo verzadigd door de moddervette zeehondenmelk, dat het een tijd duurt voor zijn behoefte aan eten groot genoeg wordt dat hij op jacht gaat. Pas als de honger gaat knagen, begint de zeehond met jagen.