Esther Kuip, Ankie Westdorp en Olga Bruin van de Feestcommissie tijdens Koningsdag in De Cocksdorp.
Esther Kuip, Ankie Westdorp en Olga Bruin van de Feestcommissie tijdens Koningsdag in De Cocksdorp. Foto: Aangeleverd

"Fijn dat er toch nog zoveel kan"

Een alternatieve Koningsdag, een geslaagde Paasviering, een Sinterklaas Drive Intocht en binnenkort een eigen viering van Kerst. In De Cocksdorp en Eierland gebeurt ondanks het coronavirus een hoop binnen wat er allemaal nog mogelijk is en kan.

Draaiende motor achter de diverse activiteiten die het afgelopen jaar 'boven de Rugediek' doorgingen, is de Feestcommissie De Cocksdorp Eierland. De commissie wordt sinds een jaar gevormd door Esther Kuip, Olga Bruin en Ankie Westdorp en zij hebben zich sinds maart door het virus niet bepaald uit het veld laten slaan. Sterker, met een beetje creativiteit en rekening houdend met de coronamaatregelen kon er eigenlijk zelfs nog heel veel.


Het eerste bewijs daarvan werd al geleverd met Pasen (half april) toen Nederland net een maand in de eerste lockdown zat. In de ochtend ging de Feestcommissie verkleed als Paashazen door De Cocksdorp en vervolgens gingen ze op de fiets en met de auto door Eierland. "Mensen vonden het prachtig dat we langs kwamen, vooral de mensen die al een paar weken bijna geen anderen meer hadden gezien. Die waren zo blij, daar kreeg je kippenvel van."


Koningsdag ging evenmin in stilte voorbij. Landelijk was het al 'Woningsdag' geworden, maar voor dat gat liet de Feestcommissie zich niet vangen. Er werd op 27 april 's middags een Koninklijke Vossenjacht gehouden waarbij in 72 auto's families coronaproof de polder doorkruisten om vijftien vossen te vinden. In de ochtend maakte de feestcommissie op een wagen met drie kuubskisten (om de 1,5 meter afstand te bewaren) ook al feestelijk een ronde door het dorp. De kracht van de feestcommissie zit hem in drie initiatiefrijke vrouwen die op het eiland zijn geboren en getogen en die ook elk met een Texelaar getrouwd zijn. 'We hebben daardoor een groot netwerk op het eiland waardoor we makkelijk bij een hoop mensen terecht kunnen om wat te regelen. We weten ook wie er allemaal in de polder wonen."


We hebben gelukkig allemaal een groot netwerk op Texel

Doel van de Feestcommissie is werken aan de onderlinge saamhorigheid boven de Rugediek. Het is ook bewust de feestcommissie van De Cocksdorp én Eierland zodat er geen onderscheid tussen dorp en polder wordt gemaakt. Ankie, Esther en Olga hebben geregeld contact via de app om activiteiten voor te bereiden, in het begin was het nog veel videobellen en vanaf het moment dat het weer kon, komen ze ook fysiek met enige regelmaat bij elkaar om zaken te regelen.


Laatste wapenfeit daarvan was een eigen Sinterklaas Drive Intocht in De Cocksdorp. Gezinnen kwamen opnieuw in de auto (met elk een eigen nummer) voorbij, waarbij kinderen vanaf het dak van De Concurrent van de familie Veldman van de Pieten een cadeautje kregen dat voor hen bestemd was. Verderop bij het Eierlandse Huis zat Sinterklaas buiten om de kinderen in de auto gedag te zeggen. Esther: "De kinderen dachten eerst dat Sinterklaas niet door zou gaan en waren helemaal blij toen ze van ons op school een rode brief kregen met de mededeling dat Sinterklaas toch naar De Cocksdorp zou komen."


De volgende activiteit staat ook al op het programma en dat is de viering van Kerst. "Sinterklaas stond in het teken van kinderen en bij Kerst willen we graag wat meer aandacht besteden aan oudere bewoners of mensen die alleenstaand zijn." De drie zijn daarvoor met de hand persoonlijke kerstkaarten aan het maken. "Het is veel leuker om zoiets te krijgen dan bijvoorbeeld een bericht via de social media."


De Feestcommissie heeft inmiddels een eigen ruimte bij het Eierlandse Huis om materialen op te slaan en om dingen te maken. "We hebben de zolder een keer opgeruimd en allerlei oude spelletjes tevoorschijn gehaald. Die knappen we op en willen we graag met Koningsdag gaan gebruiken." Aan leuke reacties op alle activiteiten geen tekort. "Het wordt gelukkig zeer op prijs gesteld dat er nog vanalles gebeurt en dat geeft voldoening. Mensen bieden geregeld aan om mee te helpen en dat is erg prettig." Het blad 'Achter de Rugediek' kan steevast op een stukje van de Feestcommissie rekenen en er wordt gewerkt aan een eigen nieuwjaarsreceptie. De eerste daarvan zal vermoedelijk begin 2022 zijn. Leuke bijkomstigheid van alle werkzaamheden is volgens Ankie, Olga en Esther het contact met de kinderen en hun ouders die nu op de basisschool zitten. "Onze eigen kinderen zijn allemaal de deur uit, maar op deze manier blijven de contacten met de huidige lichting op school ook bestaan."