Werkzaamheden aan de openbare verlichting moeten tot minder storingen leiden.
Werkzaamheden aan de openbare verlichting moeten tot minder storingen leiden. Foto: Archtief Texelse Courant

Werkzaamheden aan de openbare verlichting

Liander voert werkzaamheden uit aan de openbare verlichting op het eiland. Hierdoor branden sommige lantaarnpalen overdag. De werkzaamheden duren in ieder geval tot en met de derde week van december, dus het kan zijn dat de lantaarnpalen tot die tijd overdag branden.

Liander vervangt oude systemen door een nieuw systeem dat minder gevoelig is voor storingen. Het huidige schakelsysteem voor openbare verlichting verloopt via het toonfrequent (TF) signaal. Dat signaal is steeds gevoeliger voor storingen en toe aan vervanging. Daarom vervangt Liander dit oude schakelsysteem door een nieuw, flexibeler schakelsysteem.

Het nieuwe schakelsysteem biedt mogelijkheden voor flexibel aan- en uitschakelen van de openbare verlichting door gemeentes. Hiervoor heeft Liander een nieuwe dienst ontwikkeld: FlexOVL. Nu is er nog sprake van een centrale aansturing door Liander en dat is straks niet meer nodig. De apparaten binnen het FlexOVL-systeem werken via het telecommunicatienetwerk van Liander. Met dit nieuwe systeem is er volgens Liander een verbeterd inzicht in de status van het besturingssysteem, omdat we per (schakel)apparaat kunnen monitoren.