Afbeelding
Foto: NH Nieuws

Proef golfenergie een stap verder

Het opwekken van elektriciteit uit golfbeweging is een stap verder nu het installatieplatform voor het Slow Mill-project te water is gelaten. Dat gebeurde in de Kooyhaven van Breezand.


De Slow Mill is een langwerpige drijver met daaronder een aantal kegelvormige bladen, op z'n plek gehouden door een betonnen anker. De bladen bewegen mee met de golven. De installatie wordt verbonden met een generator, die de beweging in elektriciteit omzet.

Een complex project, inmiddels zit er een jaar of acht aan denk- en ontwikkelingswerk in. "Stapje voor stapje. Eentje voorwaarts en weer eentje terug. We leren elke keer weer wat meer", vertelde Erwin Croughs van ontwikkelaar SMS Projects eerder.

De proefinstallatie van de Slow Mill, een schaalmodel, ligt in de Noordzee op circa vier kilometer uit de kust, ter hoogte van De Koog. In 2018 is het vijftig ton zware anker geschikt gemaakt voor de ruige Noordzee, vanuit Oudeschild naar z’n plek vervoerd en afgezonken. Het anker ligt op 13 à 14 meter diepte.

Crough: “Uit onderzoek weten we nu dat zich rond het anker 30 tot 50 procent meer biodiversiteit ontwikkelt dan normaal op de zandbodem. En zo’n 400 keer meer organismen per vierkante meter. Een enorme verrijking van de voedselketen.”

“De eerste tests met het installatieplatform starten in december/januari. We onderzoeken het gedrag van het platform en de energie-opwekking. Begin volgend jaar hopen we de drijver te kunnen installeren.” De drijver moet een lengte van 20 meter krijgen, de proef betreft een schaalmodel van 1 op 3. Op de foto van mediapartner NHNieuws wordt het installatieplatform te water gelaten.