Het artikel in De Boerin met een foto die Nienke Hoedjes van haar moeder maakte.
Het artikel in De Boerin met een foto die Nienke Hoedjes van haar moeder maakte. Foto: Nienke Hoedjes

Emmers warm water voor wassen

Karen Hoedjes uit Eierland heeft haar opwachting gemaakt in het vakblad De Boerin.

Karen vertelt in het blad onder meer hoe ze afgelopen jaar op de sinds 2019 bestaande camping bij boerderij De Wamberg met de coronacrisis is omgegaan. Dat begon met een doodstil kampeerterrein in het voorjaar, terwijl ze intussen de handen vol had aan het maken van omboekingen, verwerken van annuleringen en het terugstorten van geld aan gasten die niet kwamen. Dat was even andere koek dan het jaar 2019 toen de camping meteen vanaf het begin een vliegende start maakte en vol zat met gasten.


Het stille voorjaar van 2020 werd volgens Karen gelukkig afgewisseld met een redelijk normale zomer toen de camping half mei weer open mocht gaan. Het was echter wel een rare opstart omdat het sanitair aanvankelijk gesloten moest blijven om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. En zo bracht ze onder meer emmers met warm water naar de gasten die er stonden, zodat zij zich bij de tent konden wassen. "Het werd een tweede spannende start. Maar vanaf de dag dat we weer helemaal open mochten, hebben we steeds vol gestaan."

Karen moest de gasten er soms even aan herinneren dat er van de coronaregels géén vakantie kon worden genomen, maar beleefde volgens De Boerin uiteindelijk een bijzondere zomer die ook mooie verhalen opleverde. Zo was er een gezin dat altijd uit gewoonte naar Italië reed om vakantie te vieren en dat nu ontdekte dat vakantie in eigen land ook leuk was en dat je daarvoor geen 1500 kilometer in de auto hoefde te zitten.


Op het moment dat het artikel gemaakt werd, was in Duitsland en België net code rood van kracht geworden voor Noord-Holland waardoor het aantal gasten meteen weer afnam. Volgens Karen heeft de goede zomer het stille voorjaar niet goed kunnen maken en is het spannend wat 2021 brengt. Het werk op de boerderij kon na het uitbreken van de crisis gewoon doorgaan en volgens Karen was ook wel gezellig dat in het voorjaar de kinderen een tijdje thuis waren. "Voorlopig hebben we nu eerst de winter om even op adem te komen."