Mondkapje

Nee, ik ga me hier niet verliezen in een discussie over de nut en noodzaak van het dragen van een mondkapje. Wat ik wel weet, is dat het dagelijks bestaan sinds het dragen van mondkapjes opeens 'nieuwe dimensies' heeft gekregen.

Een mondkapje is een zegen voor 'binnensmondse mompelaars' als ondergetekende. Kun je eindelijk niet 'een beetje', maar gewoon volledig onduidelijk praten. Tweede voordeel is dat je eindelijk een baard kunt laten staan, ook als het er niet meer uitziet. Mondkapje eroverheen en weg is het uitzicht. Derde ding: met een mondkapje kun je in het openbaar ook nog ongenegeerd je tong kunt uitsteken naar wie of wat dan ook. Zelf nog niet gedaan, het is nu echter mogelijk... :-)

Maar zonder dollen; het mondkapje is vanaf vandaag (1 december) verplicht en toch zullen er de nodige mensen zijn die het niet dragen. Niet uit recalcitrantie, maar omdat ze als gevolg van een beperking of chronische ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Ik hoorde er maandagochtend een item over op het Radio 1 Journaal dat bijbleef. Korte boodschap; niet meteen oordelen als iemand geen mondkapje draagt; er kan een medische aanleiding zijn. Klinkt misschien soft, maar het is toch wel iets dat ik de komende tijd in het achterhoofd probeer te houden.


Jeroen van Hattum