Concentratie bij de start in Kortrijk. Denise staat op de tweede startrij achter in beeld.
Concentratie bij de start in Kortrijk. Denise staat op de tweede startrij achter in beeld. Foto: Alain VDP Vandepontseele

Denise in de prijzen

Een tweede plaats bij Urban Cross in het Belgische Kortrijk en een derde plaats bij de wereldbekerwedstrijd in het Tsjechische Tabor. Het was een goed weekend met twee podiumplaatsen voor veldrijdster Denise Betsema.

Het betekende nieuwe UCI-punten voor Denise en daarmee een hogere plaats op de internationale ranking waardoor ze een betere startpositie krijgt. In Kortrijk ging Denise nog vanaf de tweede startrij van start, maar ze had deze keer een stuk sneller dan vorige week de aansluiting met de kop. Haar talentvolle, jonge ploeggenote Fem van Empel (18) had een vliegende start in Kortrijk en voerde de eerste ronde het veld aan. Zij zou uiteindelijk knap als vijfde over de finish komen.


In de tweede ronde nam Yara Kastelijn de kop over en voerde het tempo op. Denise was toen inmiddels in de top vijf beland en kon goed volgen. De volgende ronden zou zij meerdere pogingen doen om weg te komen, maar de achtervolgende vier rensters konden op de lange, overzichtelijke stukken steeds goed aansluiten. Doordat Annemarie Worst te kampen kreeg met een lekke band en Ceylin del Carmen Alvarado in de eindfase een fout maakte en ten val kwam, was het aan Denise, Lucinda Brand en Yara Kastelijn om de podiumplekken te verdelen. Denise probeerde met een tactische zet Brand op kop te dwingen, maar die ging ogenblikkelijk hard aan waarna Denise haar niet meer kon passeren.

Bij de wereldbekerwedstrijd in Tabor nam Denise in de eerste twee rondes de leiding, maar daarna moest ze de koppositie overgeven aan Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado die opnieuw sterk waren. Denise zakte even af naar de vijfde plaats en streed daarna met Annemarie Worst en Blanka Kata Vas uit Hongarije om de derde plaats.


Het drietal leek nog even in de buurt te komen van Alvarado die tweede lag, maar zover kwam het niet. Vas ondernam in de laatste ronde nog een poging om Denise en Annemarie Worst uit het wiel te rijden, maar op de streep was het Denise die het brons zeker stelde. Dat was ondanks een paar keer pech tijdens de wedstrijd; ze werd in de derde ronde door Alvarado in de omheining gereden, ze had na het passeren van een obstakel een keer moeite om terug in de pedalen te komen en in de vijfde ronde kende Denise zelf ook even een glijpartij op het parcours. De wedstrijd in Tabor was de eerste van in totaal vijf wereldbekerwedstrijden die dit seizoen worden gereden. Liefst twaalf geplande wereldbekerwedstrijden zijn vervallen als gevolg van het virus. De resterende wereldbekerwedstrijden zijn in Namen, Dendermonde, Hulst en Overijse.