Parachutespringers Herman en Matts Landman in vrije val boven de pyramides van Gizeh.
Parachutespringers Herman en Matts Landman in vrije val boven de pyramides van Gizeh. Foto: Bruno Brokken

Para's springen boven pyramides

Een bijzondere ervaring voor parachutespringers Herman (64) en Matt (21) Landsman uit Midden-Eierland. Vader en zoon sprongen enkele weken geleden boven de Pyramides van Gizeh.


Herman springt al ruim 40 jaar. “Ik ben 24 jaar werkzaam geweest in het parachutespringen op Texel en de laatste 14 jaar werk ik voor een Amerikaanse fabrikant van parachutespringuitrustingen. Ik verzorg de vertegenwoordiging voor Europa. Daarnaast heb ik decennia lang parachutespringvakanties georganiseerd op tropische locaties.”

Matt maakte zijn eerste sprong toen hij drie jaar oud was. Zijn zus Demi zelfs al op haar tweede. Zij was de jongste tandempassagiere ooit. Matt maakte nadien veel tandemsprongen en begon in 2018 met zelfstandig parachutespringen. Hij heeft nu ruim 150 sprongen gemaakt. Matt beoefent het parachutespringen inmiddels semi-professioneel. Seizoensmatig werkt hij als pakker in het parachutespringen. Zoals ook vader Herman ooit als parachutevouwer en het geven van instructie in de para-wereld rolde.

Hun deelname aan het springevenement boven de pyramides in Caïro, Egypte vloeide voort uit de professionele betrokkenheid van Herman. “Ik was door de lokale organisatie benaderd om het springtechnische gedeelte van het evenement te organiseren. Hun ambitie is om in Egypte een jaarlijks para-evenement voor burgerparachutespringers op poten te zetten. In landen waar alleen militair wordt gesprongen is dat best een uitdaging."

Er werd gesprongen vanaf 15.000 voet vanuit een militair Hercules C-130 transportvliegtuig. "Er deden zo’n honderd individuele springers mee, die drie of zes sprongen maakten. Springen boven de pyramides was voor hen een gigantische ervaring. Zo’n 35 geoefende springers maakten ook een sprong bij volledige duisternis. Volgeplakt met glowsticks. Een unieke ervaring en voor Matt zijn eerste nachtsprong.

Ik was er al twee keer eerder geweest, dit keer wilde Matt ook mee en hebben we zo ook een aantal sprongen samen gemaakt. Heel speciaal.”

Afbeelding
Afbeelding