Anders bekeken...

Love you deerly…

Ik zit aan de grote tafel in de kamer, manlief kijkt voetbal en geeft af en toe vreemde geluiden. Ik tracht een hert te schilderen voor de serie van Souwie Duunker in Den Hoorn. Velen hebben een mooi bordje gemaakt, paddenstoelen, egeltjes en bloemen. Prachtig, een leuk initiatief, als je wandelt kun je ze aanschouwen. En ze geeft me enthousiast een bordje mee.


Ik zag nog geen hert in de verzameling, we hebben ze ook niet op ons eiland. We hebben een hoop, maar burlende herten ontbreken nog aan ons geluk, al lijken de geluiden van manlief voor de tv er wel op.

Hij is ongeduldig, hij wil een doelpunt en dat blijft maar uit. Een beetje een geluid van verwachting en aanmoediging. De herten op de Veluwe staan erom bekend. Ze roepen als een hoorn door de natuur en geven een prachtig schouwspel met hun trotse gewei en moedigen de hinde aan.


Het gewei is moeilijk om neer te kwasten. Ik geloof dat ik ook wat aanmoediging nodig heb en zoek een plaatje op het internet. Prachtige foto’s komen voorbij, vast met een grote lens genomen. Op ons eiland zijn ook de natuurfotografen in opkomst. Ik kan er enorm van genieten, hoe de beelden worden genomen, ongelooflijk goed.

Ik ga weer geïnspireerd verder aan de tafel, maar manlief is stil. “Gaat het goed daar? Hoeveel staat het?” Ik zie op beeld dat de tegenpartij heeft gescoord. En loop naar de bijkeuken, uit de mand met sjaals en mutsen pak ik de Feyenoordsjaal en zet de muts op. “Je moet ze ook aanmoedigen!” roep ik en ik draai de sjaal om zijn nek. Ik ga er even bijzitten en probeer enthousiast commentaar te geven. We missen de wedstrijden in de Kuip en de teams missen de 13e man, het geluid, het zingen, het klappen en de sfeer. Maar daar komt een schot van Berghuis, Senesi kopt door en ja hoor Geertruida drukt de bal in het net.

Manlief springt op en als ik wil gaan schilderen aan tafel maant hij me te blijven zitten. ”Het helpt”. Ik moet lachen en wil eigenlijk graag mijn bordje afmaken. “Je koopt maar een hoorn om op te blazen, een midwinterhoorn, dat doen ze in de Achterhoek ook. Prachtig!” zeg ik.” Dat geluid draagt kilometers ver.”


“Nou kijk “zegt hij en wijst naar de tribune. ”Je kunt ook een spandoek doen en over stoeltjes heen spannen. Het kost 150 euro over 30 kuipstoeltjes. Er hangen al meer dan 400 spandoeken!”

Hij wijst naar mijn hert en naar mij: ”Jij bent toch handig met de kwast, dat hert lijkt sprekend!” Die man van mij, ik hou van hem, deerly, maar dat burlen, dat laat ik echt aan de bokken over.

Jozien