Mart Stel uit Alkmaar volgt per 15 januari 2021 Brigitte Hollands op als directeur van Texels Welzijn.
Mart Stel uit Alkmaar volgt per 15 januari 2021 Brigitte Hollands op als directeur van Texels Welzijn.

"Krachten bundelen voor welzijn”

Mart Stel uit Alkmaar is met ingang van 15 januari 2021 de nieuwe directeur van Texels Welzijn.

Hij volgt Brigitte Hollands op, onder wiens leiding Texels Welzijn de afgelopen 11 jaar is uitgegroeid tot steun en toeverlaat van veel Texelaars. Zij neemt eind december vanwege haar gezondheid afscheid van onze organisatie.

Stel heeft een uitgebreide ervaring als leidinggevende in gezondheidszorg en welzijn. Hij werkte onder andere bij de Noord-West-Ziekenhuisgroep, de afdeling Zorg en Welzijn van de Hogeschool Inholland en bij het adviesbureau Zorgoptimalisatie Noord-Holland. Bij de laatste heeft hij veel gewerkt voor organisaties van huisartsenzorg in de provincie en van daaruit ook met welzijnsorganisaties en gemeenten.

Voor Stel, getrouwd en drie volwassen kinderen, is zijn taak als directeur bij Texels Welzijn een parttimebaan. Hij gaat parttime op Texel wonen.

Levendige organisatie

Hij noemt Texels Welzijn een mooie, levendige ondersteunings-organisatie middenin de Texelse samenleving. “Ik vind dat de zeven medewerkers samen met hun vorige directeur Brigitte Hollands een groot en kleurrijk aanbod aan diensten en activiteiten hebben ontwikkeld. Dat samen met de fantastische inzet van ruim 200 vrijwilligers. Texels Welzijn levert een belangrijke bijdrage aan de samenwerking van de Texelaars. Van hen heb ik al een heel positieve indruk gekregen”.

Samen zorgen waar het kan, goed vitaal en redzaam blijven

“Sterk vind ik ook dat Texels Welzijn in elk Texels dorp uitnodigend aanwezig is in de dorpshuizen en nauw samenwerkt met de netwerken van bewoners. En dat de medewerkers actieve relaties onderhouden met de andere aanbieders van hulp en zorg en met de gemeente. Elk van de medewerkers is een levende vraagbaak op het terrein van welzijn en maatschappelijke ondersteuning voor elke inwoner op Texel die daar iets in nodig heeft. Dat is belangrijk, want het is vaak lastig om je weg te vinden door het woud van aanbod en regelingen. Zeker voor de meer kwetsbare groepen in onze samenleving."

Hoe kijkt hij naar de toekomst van het welzijn op Texel?

“Als vers startende "overkanter" op Texel kan ik daar nog niet zoveel over zeggen. Wel zal de coronacrisis ook op Texel veel invloed op het welzijn hebben. Direct op de gezondheid van en contacten tussen de mensen. En indirect door de invloed op de economie en werkgelegenheid. Dat heeft al volop de aandacht van Texels Welzijn en zal ook in het volgend jaar nog wel een tijd zo blijven.

Verder heb ik inmiddels gelezen over de Toekomstvisie voor 2030 die de gemeente nu met de inwoners samen ontwikkelt. Daar begrijp ik uit dat de veroudering en "ont-jonging" op Texel veel harder zal gaan dan elders in Nederland en dat de bevolking dan ook gaat krimpen als daar niks aan wordt gedaan.

Dat heeft natuurlijk veel invloed op leefbaarheid en welzijn op het eiland en op de voorzieningen. Daar moeten we vanuit Texels Welzijn actief op inspelen. Texel moet ook in de toekomst een goede plek zijn en blijven om te wonen, werken en leven. Van piepjong tot stokoud.

Als laatste punt wil ik noemen dat de budgetten en personeelscapaciteit voor hulp en zorg in ons land blijvend te krap zullen zijn voor de bediening van alle vraag zoals we dat vroeger deden. We zullen met z’n allen moeten zorgen dat we, waar het kan, goed vitaal en redzaam blijven. En waar we wel ondersteuning en zorg nodig hebben, we dat slim en doelmatig regelen. Vrijwilligers en mantelzorgers worden daarbij nog belangrijker dan nu al het geval is.

Toekomst

“Wat ik er tot nu toe van gehoord en gezien heb, heeft de Texelse gemeenschap al heel veel in huis om de toekomst van het welzijn en de leefbaarheid prima tegemoet te gaan. Het is de kunst om daarover goed met elkaar in gesprek te blijven en de mogelijkheden van alle inwoners, organisaties en netwerken positief te benutten. Volgens mij kan Texels Welzijn daar in de toekomst nog meer in gaan betekenen dan ze nu al doet. En daar ga ik graag samen met het team volop aan bijdragen."