Bus stopt met rijden op tussenboot TESO

Connexxion stopt begin 2021 op Texel en in Den Helder met het laten rijden van bussen op de tussenboten.

Dat heeft de busmaatschappij laten weten. Als gevolg van de coronacrisis en het afnemend aantal reizigers snijdt Connexxion vanaf 3 januari 2021 op verschillende plekken in Noord-Holland Noord in de busdiensten. Op Texel blijft lijn 28 (veerhaven, Den Burg, De Koog) gewoon rijden, maar alleen op de vaste afvaarten van TESO. Hetzelfde geldt voor lijn 33 in Den Helder; die blijft rijden tussen het station en de veerhaven, maar ook alleen op de vaste afvaarten.


Volgens wethouder Edo Kooiman is het ontzettend jammer dat de aansluiting van de bus op de tussenboot vervalt, maar is hij zich er ook bewust van dat het erger had kunnen zijn. "Connexxion heeft veel moeten schrappen in de dienstregeling en wat dat betreft mogen we blij zijn dat lijn 28 wel blijft rijden." Het rijden van de bus op de tussenboten werd ingevoerd op 22 juli 2018 toen de huidige dienstregeling van Connexxion van kracht werd.


Volgens een woordvoerder van Connexxion verandert er voor de kleine busjes van de Texelhopper niets als op 3 januari de nieuwe dienstregeling ingaat. De busjes staan niet standaard op de veerhaven als er een tussenboot is, maar alleen als er ritten door reizigers zijn geboekt.


Bij TESO leeft de zorg dat het reizen met het openbaar vervoer minder aantrekkelijk wordt als de aansluiting op de tussenboot vervalt en dat meer mensen met de auto naar de veerhaven in Den Helder of naar Texel komen. Directeur Cees de Waal: "Door op jaarbasis duizenden busritten te schrappen zal het parkeerprobleem in de omgeving van de veerhavens groter worden, vooral ook in de gemeente Den Helder. Forensen die nu gewend zijn dat er op al onze afvaarten een bus rijdt, zullen straks ervaren dat dit bij 30 procent van de afvaarten niet meer zo is."


Volgens De Waal geldt hetzelfde voor Texelaars die het ziekenhuis in Den Helder bezoeken. "Hun reistijd neemt toe met 30 minuten. Daarnaast vragen wij ons af, op basis van dit sterk gereduceerde aantal bussen in het hoogseizoen, of de capaciteit van de resterende bussen toereikend zal zijn om alle reizigers van en naar de veerhavens te vervoeren." Volgens de woordvoerder van Connexxion kan er waar nodig worden opgeschaald als gezien wordt dat er in het hoogseizoen extra capaciteit nodig is."


Volgens wethouder Kooiman gaat de gemeente nog in gesprek met de provincie (verantwoordelijk voor het openbaar busvervoer in Noord-Holland) om naar de toekomst te kijken. "We hopen dat op termijn het aantal reizigers weer aantrekt en dat wat nu geschrapt wordt op termijn weer kan worden teruggedraaid."